Kāpēc deputāti atturas atcelt "atturēšanos": Gobzems vs Ījabs (31)

20 minūtes TVNET studijā
Mārtiņš Daugulis/TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Artūrs Krūmiņš/TVNET

​Saeimas Kārtības rullis paredz, ka deputāti, balsojot par likumprojektiem, priekšlikumiem, patstāvīgiem priekšlikumiem un lēmumiem, var balsot «par», «pret» vai «atturas». Dominējošais viedoklis ir, ka balsojums «atturas» ir atturēšanās pēc formas, bet «pret» pēc būtības. Ar zināmu cikliskumu jautājums par "atturēšanās" svītrošanu no Kārtības ruļļa parādās sabiedriskajā un politiskajā dienas kārtībā – tā, piemēram, 2017.gadā portālā «manabalss.lv» tika savākti vairāk nekā 11 tūkstoši iedzīvotāju parakstu par iniciatīvu «Likvidēsim iespēju Saeimas deputātiem balsojumos atturēties», kas liecina par sabiedrības interesi un attieksmi šajā jautājumā, tomēr iepriekšējā Saeima šādu iniciatīvu neatbalstīja.

Pašlaik, pie jaunās Saeimas, jautājumu no jauna aktualizējijs deputāts Aldis Gobzems, rosinot deputātus kļūt atbildīgākiem un likvidēt atturēšanās iespēju nekavējoties. Tieši tāpēc diskusijā "20 minūtes TVNET studijā", lai atklātu visas jautājuma nianses, diskutē Aldis Gobzems un politologs Ivars Ījabs.

Vai jautājums ir tik vienkāršs kā izskatās? Kāpēc sabiedrības (un daudzu esošo deputātu) atbalstīts jautājums netiek atrisināts? Kādi zemūdens akmeņi slēpjas zem "atturēšanās" balsojuma? Skaties un izlem – argumenti "20 minūtēs TVNET studijā".

Foto no sarunas:

Komentāri (31)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu