No visām Baltijas valstīm tieši Latvijā ir augstākā saslimstība ar HIV

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pixabay

Pagājušā gadā Latvijā apstiprināti 326 jauni HIV gadījumi, kas ir mazāk nekā 2017.gadā, kad tika konstatēts 371 jauns inficēšanas ar HIV gadījums, taču tas joprojām ir augstākais rādītājs starp Baltijas valstīm, liecina Slimību profilakses un kontroles centra informācija, informē Baltijas HIV asociācijas valdes priekšsēdētāja Inga Upmace.

Viņa skaidroja, ka sākotnējie Baltijas HIV asociācijas aprēķini rāda, ka jauno gadījumu skaits pērn ir samazinājies visās trīs Baltijas valstīs. Latvijā rādītājs joprojām ir augstākais - 16,9 jauni HIV gadījumi uz 100 000 iedzīvotājiem, Igaunijā - 14,4 gadījumi, bet Lietuvā - 5,7 jauni gadījumi. Lietuvā ir reģistrēti 160 jauni HIV gadījumi, Igaunijā - 190.

Upmace norādīja, ka 2017.gadā Latvija ieņēma pirmo vietu Eiropā pēc jauno HIV gadījumu skaita pret iedzīvotāju skaitu. Viņas ieskatā, jaunākā statistika nedod pamatu cerībām, ka pērn Latvija šo pirmo vietu būs zaudējusi.

Viņa norādīja, ka 2018.gada beigās Latvijā kopumā dzīvoja vairāk nekā 5,7 tūkstoši HIV pozitīvu cilvēku. Savukārt ārstēšanu 2018.gadā saņēma tikai 2665 HIV pacienti, liecina Nacionālā veselības dienesta dati. Ārstēts un līdzestīgs "HIV pozitīvs cilvēks ir neinfekciozs - tā ir efektīvākā šīs infekcijas slimības profilakse," uzsvēra Upmace.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu