Tiesas diena un demokrātijas tumšākā stunda. Britu preses dramatiskie virsraksti oficiālajā "Brexit" dienā (1)

TVNET/The Guardian
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

2019.gada 29.marts tika nolikts kā datums, kad Apvienotā Karaliste izstāsies no Eiropas Savienības (ES). Pārrunu gaitā ES piedāvājusi britiem "Brexit" termiņa pagarinājuma iespējas, kā rezultātā iespēja, ka "Brexit" notiks jau 29.martā, ir ārkārtīgi mazticama. Taču britu preses pirmās lapas rotāja dramatiski virsraksti.

Piektdien britu parlaments trešoreiz balsos par premjerministres Terēzas Mejas "Brexit" vienošanos, kas divos iepriekšējos balsojumos jau tika noraidīta. Tas izšķirs turpmāko notikumu virzību, jo ES piedāvājusi divus "Brexit" termiņa pagarinājuma variantus.

Ja britu parlaments pieņems Mejas piedāvāto "Brexit" līgumu, izstāšanās termiņš tiks pagarināts līdz 22.maijam - tieši pirms gaidāmajām Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām, kurās Apvienotā Karaliste tādā gadījumā nepiedalīsies. Taču, ja parlaments trešo reizi izgāzīs vienošanos, tad Apvienotajai Karalistei 12.aprīlī nāksies izstāties bez vienošanās vai lūgt vēl vienu "Brexit" pagarinājumu.

Avīzes "Daily Mail" pirmo lapu rotā Bigbena attēls un uzraksts "Vēl pēdējā iespēja". 

"Bija paredzēts, ka plkst.11 vakarā Apvienotā Karaliste atkal kļūs par lepnu, suverēnu nāciju," vēsta "Brexit" atbalstošā izdevuma pirmā lapa. "Taču tā vietā parlaments ir paralizēts. "Mail" visiem deputātiem saka šādi: Nostādiet savu valsti pirmajā vietā. Sargājiet demokrātiju. Šodien atbalstiet "Brexit" līgumu. Jums ir... Vēl pēdējā iespēja."

Otrs "Brexit" atbalstošais laikraksts "Daily Express" publicējis līdzīgu vēstījumu.

""Brexit" ir jānotiek," norāda izdevums, kura pirmā lapa vēsta "Demokrātijas tumšākā stunda".

Tikmēr avīzes "The Daily  Telegraph" 29.martu nodēvējis par "tiesas dienu", kurā Mejas panāktais līgums "izmisīgā pēdējā grūdienā" tiks atkal likts parlamenta priekšā.

"The Times" raksta, ka Apvienotā Karaliste vēl gadu varētu palikt ES, ja parlamentārieši piektdien neapstiprinās Mejas vienošanos. Avīze prognozē "ilgu pagarinājumu".

Tabloīds "The Sun" tikmēr mudina ziemeļīru politiķi Arlīnu Fosteri glābt Mejas vienošanos, izsakot atbalstu premjerei.

"The Guardian" norāda, ka Meja vairāk nekā simt reižu esot solījusi, ka Apvienotā Karaliste 2019.gada 29.martā pametīs ES, bet tā vietā šajā datumā parlamenta balsojumam virzīs "vien pusi no savas "Brexit" vienošanās". Pusi lapas aizņem britu konservatīvā politiķa Maikla Gova - iespējamā Mejas aizstājēja - fotogrāfija.

"Daily Mirror" savukārt "Brexit" jautājumam atvēlējis tikai aptuveni sesto daļu no savas pirmās lapas.

"Financial Times" britu izdevuma pirmajā lapā nebija pieminēts "Brexit", bet numurā ir raksts par izstāšanās pretinieku protestiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu