Autoceļu lietošanas nodevas nemaksātājus fiksēs ar automatizētām iekārtām (10)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Turpmāk autoceļu lietošanas nodevas nemaksātājus fiksēs automatizētas iekārtas, un par nodevas nesamaksāšanu varēs sodīt ne tikai transportlīdzekļa turētāju vai īpašnieku, bet arī pārvadātāju, to paredz Saeimas pieņemtie grozījumi Autoceļu lietošanas nodevas likumā, kas ietilpst 2019.gada budžeta likumprojektu paketē.

Par visu likumprojektu paketi kopumā Saeima vēl tikai lems.

Ar Autoceļu lietošanas nodevas likuma izmaiņām plānots budžetā iekasēt papildu 4,08 miljonus eiro.

Likums nosaka, ka autoceļu lietošanas nodevu par valsts galveno un reģionālo autoceļu posmu lietošanu maksā par kravas transportlīdzekļiem, kuru pilna masa ir lielāka par 3000 kilogramiem, un kravas transportlīdzekļu sastāviem, kuru pilna masa ir lielāka par 3500 kilogramiem.

Lai uzlabotu autoceļu lietošanas nodevas samaksas kontroli, Autoceļu lietošanas nodevas likumā precizēts nodevu maksātāju loks, jo līdztekus mehāniskā transportlīdzekļa īpašniekam un turētājam turpmāk nodevas maksātājs būs arī - pārvadātājs.

Lai nodrošinātu nodevas samaksas kontroli, paredzēts, ka turpmāk nodevas samaksas kontroli varēs veikt ar arī tehniskajiem līdzekļiem, proti, pārkāpumu varēs fiksēt, neapturot transportlīdzekli.

Satiksmes ministrijā (SM) skaidro, ka nodevas samaksas kontroli veiks Valsts policija (VP). VP un citas likumā minētās institūcijas ar tās rīcībā esošajiem tehniskajiem līdzekļiem nodrošinās iespējamo pārkāpumu fiksēšanu, neapturot transportlīdzekli. Izdevumus, kas radīsies saistībā ar šo uzdevuma izpildi, paredzēts segt no Valsts autoceļu fonda līdzekļiem.

Iegūtos datus par pārkāpumiem nodos Ceļu satiksmes drošības direkcijai (CSSD), kas sagatavos administratīvā pārkāpuma protokola projektu un nosūtīs to VP izvērtēšanai, kā arī nosūtīs VP lēmumu adresātam un citu Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā noteikto darbību veikšanai.

SM skaidroja, ka uz valsts autoceļiem plānots uzstādīt iekārtas, ar kuru palīdzību varēs veikt nodevas samaksas kontroli. Par nesamaksātu nodevu tiks sastādīts administratīvo pārkāpumu protokols.

AS "Latvijas valsts ceļi" no 2017.gada beigām līdz apmēram 2018.gada vidum realizēja autoceļu nodevas samaksas kontroles pilotprojektu, lai noskaidrotu, cik liela daļa nodevas maksātāju nav to samaksājuši, cik ir un cik veikuši to neatbilstošā apmērā.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu