Putina un Kaljulaidas tikšanās saņēmusi "zaļo gaismu" (32)

TVNET/Postimees
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/EPA/Scanpix

Kremļa runasvīrs Dmitrijs Peskovs oficiāli apstiprinājis, ka Vladimirs Putins tiksies ar Igaunijas prezidenti Kersti Kaljulaidu, vēsta portāls "Postimees". Sagatavošanās jau esot sākta.

(Papildināta ziņa.)

"Jā, mēs esam saņēmuši attiecīgu pieprasījumu, un šāda tikšanās tagad tiek plānota un gatavota," sacīja Peskovs.

Kaljulaida šomēnes pošas darba vizītē uz Maskavu, lai atklātu renovēto Igaunijas vēstniecības ēku.

Kaljulaidas padomnieks Tāvi Linnamē jau iepriekš apstiprināja, ka Igaunijas prezidente vēlētos šīs vizītes laikā tikties ar Putinu.

Pēc padomnieka teiktā, Igaunijas vēstniecība Maskavā otrdien nosūtīja Krievijas Ārlietu ministrijai oficiālu notu, kurā uzdots jautājums par šādas tikšanās iespējamību.

"Tā ir gluži parasta diplomātiskā prakse," Linnamē sacīja ziņu aģentūrai BNS, piebilstot, ka abu valstu vadītājiem "noteikti netrūktu jautājumu, ko apspriest".

Tomēr Kaljulaidas gatavība tikties ar Putinu Igaunijā izpelnījusies kritiku, ziņo raidorganizācija ERR.

"Renovētas vēstniecības ēkas atvēršana nav pietiekams iemesls, lai dotos uz valsti, uz kuru neesi aicināts," sacīja bijusī Igaunijas ārlietu ministre Marina Kaljuranda. 

Viņa uzsvēra, ka prezidentam "neklājas doties uz valsti, ar kuru mums nav labu kaimiņattiecību un ikdienas sadarbības ārpolitikas jomā".

Savukārt bijušais Igaunijas parlamenta Ārlietu komitejas priekšsēdētājs Marko Mihelsons nopēlis Kaljulaidas lēmumu, raksturojot plānoto vizīti kā "zināmā mērā nepamatotu". Viņš uzskata, ka prezidentei būtu jāizskaidro šāds lēmums.

Pagājušajā nedēļā Igaunijas prezidentes kanceleja paziņoja, ka Kaljulaida 18.aprīlī uzturēsies darba vizītē Maskavā, kuras laikā atklās renovēto Igaunijas vēstniecības ēku un paudīs pateicību cilvēkiem, kuri ikdienā aizstāv Igaunijas intereses un Igaunijas pilsoņu tiesības.

Tika norādīts, ka Krievijas Ārlietu ministrija ir informēta par gaidāmo Igaunijas prezidentes darba vizīti, taču sākotnēji abu valstu vadītājiem nebija plānu tikties.

Kaljulaidas priekštecis Tomass Hendriks Ilvess Krieviju apmeklēja 2011.gadā, lai Sanktpēterburgā piedalītos restaurētās igauņu luterāņu Sv.Jāņa baznīcas atkārtotā iesvētīšanā.

Komentāri (32)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu