Irānas ārlietu ministrs: Eiropa nespēj apiet ASV sankcijas (2)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Irānas ārlietu ministrs Mohammads Džavads Zarifs
Irānas ārlietu ministrs Mohammads Džavads Zarifs Foto: EPA/Scanpix

Irānas ārlietu ministrs Mohammads Džavads Zarifs trešdien paziņojis, ka Eiropa nespēj apiet sankcijas, ko Irānai piemērojušas ASV.

Irāna un sešas pasaules lielvaras - ASV, Lielbritānija, Francija, Vācija, Ķīna un Krievija - 2015.gadā parakstīja vienošanos, saskaņā ar kuru Irāna apņēmās ierobežot savu kodolprogrammu, apmaiņā pret to saņemot sankciju atvieglojumus.

ASV prezidents Donalds Tramps pagājušā gada maijā paziņoja, ka Savienotās Valstis izstājas no kodolvienošanās un pakāpeniski atjaunos sankcijas.

Pārējās valstis, kas parakstīja vienošanos, apņēmušās to saglabāt un paziņojušas, ka paturēs atvērtus ekonomiskos, finanšu un transporta kanālus ar Irānu, neskatoties uz ASV sankcijām.

"Eiropieši sākumā skatījās uz kodolvienošanos kā sasniegumu, bet varbūt viņi nebija sagatavojušies, un viņi noteikti nebija spējīgi iestāties pret ASV sankcijām," intervijā Irānas augstākā līdera ajatollas Ali Hamenei oficiālajai tīmekļa vietnei paziņojis Zarifs.

Viņš solīja, ka Irāna turpinās izdarīt spiedienu uz Eiropas valstīm, lai tās pildītu savas saistības.

"Eiropai jāzina, ka tā nevar noslēpties no savas atbildības ar pāris paziņojumiem un dažiem nepabeigtiem plāniem," uzsvēra Zarifs.

Zarifs, kurš vadīja Irānas delegāciju sarunās par kodolvienošanos, sacīja, ka turpinās spiest eiropiešus pildīt kodolvienošanās nosacījumus, bet piebilda, ka Teherāna nekad nav tiem ticējusi.

Ministrs norādīja, ka Irāna pievērsusies saviem tradicionālajiem partneriem Krievijai un Ķīnai, piebilstot, ka Irānas ārpolitikas nākotne meklējama šajā virzienā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu