Iztrīcēt spriedzi! Neparastā TRE metode arī Latvijā

Kristīne Brice Foto: Jānis Škapars/TVNET
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Mēs neraudam, kad gribas raudāt, mēs nedusmojamies, kad esam dusmīgi, mēs nekliedzam, kad gribas kliegt. Tā vietā mēs uzliekam masku, saņemamies: pleci saspringti, zobi sakosti, elpa aizturēta, balss trīc. Pazīstama situācija, vai ne? Tikmēr mūsu ķermenis burtiski brēc, lai tam ļauj instinktīvi atbrīvoties, izpausties dabiski. Neparastu veidu, kā izprast un savaldīt biedējošo zvēru – stresu, kā gadžetu un 24 stundas pieejamības laikmetā iegūt kaut ko tik netveramu kā miers, emocionāls un fizisks līdzsvars, atradusi jogas un TRE pasniedzēja Kristīne Brice.

Jāsāk ar to, kas ir mistiskais burtu salikums TRE? TRE– Tension and Trauma Releasing Exercises jeb Spriedzes un traumu atbrīvojoši vingrojumi ir pavisam vienkāršu vingrojumu kopums, kas ir pa spēkam ikvienam neatkarīgi no dzimuma un vecuma. Tie palīdz ķermenim piedzīvot neirogēno trīci, kas atbrīvo to no sasprindzinājuma, ko uzkrājis ķermenis, samazina kopējo stresa līmeni, līdzsvaro nervu sistēmu. Dzīve kļūst baudāmāka!

Šī trīce ir dabiska, bet ikdienā mēs to mēģinām apslāpēt, lai gan ķermeņa vēlme pēc šādas trīcēšanas ir veids, kā mazināt nervu sistēmā radīto spriedzi.

Spriedzes, stresa un traumu atbrīvošanas vingrojumi (TRE) ir tehnika, kas palīdz izvairīties no hroniska stresa, spriedzes un sāpēm. Ja tev ir miega traucējumi, sāpes muguras jostasdaļā, sāpes gūžās, stress, trauksme vai pat ciet no panikas lēkmēm, tad TRE var būt risinājums, kuru meklēji. TRE ievērojami līdzsvaro nervu sistēmu. Daudzi klienti ziņo par rezultātiem pēc trim līdz piecām sesijām. Cilvēki, kas praktizē TRE, saka, ka šī tehnika palīdz vairot enerģiju, mentālo līdzsvaru, vairo spēju daudz labāk pārvaldīt situāciju izraisīto stresu un izaicinājumus, samazina nomāktību, satraukumu un trauksmi. Un vēl - uzlabojas attiecības!

Ļauj ķermenim tikt galā!

Neirogēnā trīce ir dabisks, visiem zīdītājiem raksturīgs veids, kā ķermenis atbrīvojas no augsta līmeņa spriedzes.

Tomēr cilvēks ir vienīgais zīdītājs, kurš no šīs trīces mēģina izvairīties. Kāpēc? Jo cilvēks ir zīdītājs, kuram ir visattīstītākās racionālās smadzenes, un ir “meistars” ignorēt dabiskos instinktus.

It īpaši, ja nav izpratnes par to, ko ķermenis piedzīvo, un lielāko savas dzīves daļu šādu ķermeņa reakciju esam uzskatījuši par kaut ko nevēlamu, slēpjamu un vājuma izpausmi. Tomēr TRE metodes radītāja Deivida Berceli (dr.David Berceli ) pētījumi apliecinājuši, ka trīce ir nevis negatīva izpausme, bet pozitīvs rādītājs, kas apliecina, ka ķermenis pats mēģina atbrīvoties no stresa radītās ietekmes.

Kad ar nazi iegriez pirkstā, tu uzliec vien plāksteri un ķermenis pats atjaunojas, veidojas jauni audi un pušums sadzīst kā nebijis.

Ar TRE ir līdzīgi – ir jāļauj ķermenim pašam tikt galā ar stresu, nodrošinot ķermenim atbilstošus apstākļus, lai tas varētu atjaunoties un līdzsvaroties pēc ikdienā piedzīvotajiem sasprindzinājumiem.

Foto: Jānis Škapars/TVNET

Situācijās, kad piedzīvo stresu, pārdzīvo par kaut ko, jūti bailes, apdraudējumu vai spriedzi, parasti tu centies to apspiest. Tu slēp savas negatīvās emocijas, centies noslēpt aizvainojumu vai nedrošību. Tādos brīžos rodas saspringums sejā, vēdera muskuļos, diafragmā, tu sakod zobus, saspringst pleci un aizturi elpu. Turklāt elpošana psiholoģiskajos aizsardzības mehānismos spēlē īpašu lomu, jo elpošana ir saistīta ar runu un balsi, ar naidīgiem izsaucieniem, vaidiem, brēkšanu, nopūtām. Tādējādi mēs galvenokārt izrādām savas emocijas.

Cenšoties apspiest negatīvas emocijas, dusmas, naidu vai aizvainojumu, tu aizturi elpu, saspringst diafragma, vēdera muskuļi, krūškurvis, balsene un sejas muskuļi. Nepatīkamie brīži beidzas, pāriet, tev šķiet, ka esi nomierinājies, aizmirsti, piedod, taču tavs ķermenis neko neaizmirst.

Ja nepatīkamie un sāpīgie momenti atkārtojas diezgan bieži, tad ar laiku veidojas hroniska muskuļu spriedze, kas parādās ierastās pozās, stereotipiskās kustībās un, protams, elpošanas raksturā. Tu pie tā pierodi un pat nepamani gadiem ilgi uzkrāto spriedzi savā ķermenī un dvēselē.

Foto: Jānis Škapars/TVNET

Iemācies "izkratīt"

Šādu neirogēno trīci tu vari izsaukt savā ķermenī apzināti. To ir viegli iemācīties un viegli ikdienā praktizēt. Tamdēļ ir radīts TRE!

Lielākoties šī apzināti piedzīvotā trīce tiek aprakstīta kā ļoti patīkama pieredze, daži šo trīci raksturo kā iekšējo vibrāciju, kādam tā šķiet kā iekšējā masāža, citi to izjūt kā ķermeņa siltumu, un rezultāts tam visam ir ķermeņa atbrīvošanās no spriedzes, un tiek piedzīvots atslābums, kas pārņem visu ķermeni.

Foto: Jānis Škapars/TVNET

Dažkārt cilvēki šo trīci piedzīvo ar lielas amplitūdas kustībām, kājām būtiski kratoties (kas parasti liecina, ka ķermenis atbrīvojas no lielo muskuļu sasprindzinājuma), savukārt citi piedzīvo daudz smalkāku un maigāku trīci, kas vairāk līdzinās maigi vibrējošai sajūtai, kas pārvietojas pa dažādām ķermeņa daļām, radot patīkami relaksējošu sajūtu.

Katram cilvēkam šī trīce var būt kādā citā ķermeņa vietā. Parasti tā parādās tajās vietās, kur ir vislielākais vai primārais sasprindzinājums.

Līdz ar to katram tas var izpausties ļoti individuāli – vienam izteikti kratīsies kājas, kamēr citi to vairāk var piedzīvot plecos un rokās. Katram cilvēkam būs savs individuālais trīces veids jeb paterns, kas atbilst viņu unikālajai vēsturei, pieredzei un tipiskākajām spriedzes uzkrāšanās zonām. Kā un kur ķermenī izpaudīsies trīce, to regulē katra indivīda tā saucamā reptiļa smadzeņu daļa, tieši tāpat kā pie vienādas fiziskās slodzes intensitātes katram būs savs individuālais sirdsdarbības ritms un elpošanas ritms.

Foto: Jānis Škapars/TVNET

Kā trīce atjauno tevi?

Ar neirogēnās trīces palīdzību tiek izslēgtas centrālās nervu sistēmas izraisītās “cīnīties-bēgt-sastingt” reakcijas, kas ir dabiska reakcija uz stresu, spriedzi, piedzīvotām bailēm utt. Spriedzes laikā muskuļi saspringst, lai ķermenis varētu cīnīties vai bēgt, bet mūsdienās lielākoties mēs ne nu bēgam, ne cīnāmies ar kādu pretinieku vai stresoru.  Līdz ar to muskuļi, kas bija gatavi reaģēt, tajos radītā spriedze netiek atbrīvota ar fizisku reakciju – slodzi, asinsritē izmestie stresa hormoni netiek atbrīvoti un tas uzkrājas ķermenī. Ar trīces palīdzību, radot muskuļos kontrakcijas un relaksācijas vibrācijas, tiek atbrīvota ķermeņa muskuļos un saistaudos uzkrātā enerģija un spriedze.

Ir cilvēki, kuri var piedzīvot emocionālu reakciju TRE procesa laikā, tomēr lielākā daļa nepiedzīvo it nekādas emocijas.

Kāds var piedzīvot kāda traumatiska notikuma atmiņu uzplaiksnījumus, kamēr citam nekas tamlīdzīgs nenotiek, tomēr, lai arī kāda būtu tava reakcija, jebkurā gadījumā, notiek ievērojama psiholoģiskā un fiziskā atbrīvošanās un atslābināšanās.

Tas notiek ārkārtīgi reti, bet var gadīties, ka cilvēki, kas ir piedzīvojuši smagu traumatisku notikumu savā dzīvē, var piedzīvot nepatīkamas sajūtas vai bailes TRE procesa laikā. Nevis piedzīvotās trīces dēļ (kuru lielākā daļa izjūt kā ļoti patīkamu), bet procesa laikā radušos emocijām vai to intensitātes dēļ. Šādās situācijās ir svarīgi zināt, ka jebkurā brīdī process var tikt pavisam vienkārši un viegli pārtraukts un apstādināts, līdz ko rodas jebkādas nekomfortablas izjūtas. Tāpēc ir vērtīgi apgūt TRE metodes pasniedzēja klātbūtnē, kurš spēs izskaidrot un parādīt, kas un kā ir darāms, lai nenodarītu sev pāri.

Pagātnē piedzīvotā traumatiskā pieredze, stress un emocionālie pārdzīvojumi ar TRE palīdzību var tikt atbrīvoti bez nepieciešamības atkārtoti tos izdzīvot, to atsaukšanas atmiņā vai runāšanas par traumatisko notikumu.

Foto: Jānis Škapars/TVNET

Kā jau iepriekš tika pieminēts – trīce ir ķermeņa iedzimtā, dabiskā reakcija, kas parādās, lai atslābinātu ķermeni, kad tas tiek traumēts vai pārslogots nervozās situācijās. Tāpēc, ka  neļaujam šai trīcei izpausties, tas ķermeni tur hroniskā stresa un sasprindzinājuma stāvoklī.

Pat tad, ja tu netiec uz TRE apmācībām, lai apgūtu veidu, kā apzināti izsaukt šo drebēšanu, atceries: situācijās, kad pamani, kad rokas vai ceļgali sāk trīcēt, necenties to apstādināt. Elpo dziļi un ļaujies tam, kas ar tevi notiek.

Raksts tapis sadarbībā ar JOGAS ELPA 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu