Salas pagastā 60 hektāru platībā sestdien dega kūla (4)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Kūlas ugunsgrēks; ilustratīvs foto.
Kūlas ugunsgrēks; ilustratīvs foto. Foto: Edijs Pālens/LETA

Ugunsdzēsēji šodien plkst.13.16 saņēma izsaukums uz Babītes novada Salas pagastu, kur saskaņā ar sākotnējo informāciju deg niedres, pavēstīja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) pārstāve Inta Palkavniece.

Ugunsdzēsējiem ierodoties notikuma vietā, tika konstatēts, ka deg niedres un pērnā zāle, bet spēcīgā vēja dēļ liesmas strauji izplatās.

Palkavniece informēja, ka pašlaik vairāk nekā 30 ugunsdzēsēji glābēji strādā notikuma vietā, lai no liesmām nosargātu netālu esošas dzīvojamās mājas un ierobežotu ugunsgrēka izplatību.

Latvijas televīzijas "Dienas ziņas" tiešraidē no notikuma vietas ap plkst.18.00 ziņoja, ka izdegusi varētu būt aptuveni 100 hektāru platība. Līdz ar to tas ir viens no šogad lielākajiem kūlas ugunsgrēkiem. Pats Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) gan nedaudz vēlāk pavēstīja, ka ap plkst.18:32 ugunsgrēks lokalizēts un tā degšanas platība bija 60 hektāri.

Vēl pirms plašās niedru aizdegšanās Babītes novada Salas pagastā vietējie iedzīvotāji ap dienas vidu ievērojuši kādu vīru tuvējā mazdārziņā, kas, iespējams, mēģinājis apslāpēt liesmas savā teritorijā, no kuras bija pacēlies dūmu stabs. Tomēr pašlaik vēl nav iespējams viennozīmīgi apgalvot, ka tieši kāda aizdegšanās šajā mazdārziņā ir galvenais ugunsgrēka iemesls. Tā pašlaik ir tikai viena no versijām.

Ugunsdzēsēju automašīnas ūdeni kūlas ugunsgrēka dzēšanai ņem no tuvējā dīķa.

Ap izdegušajām platībām atrodas vairākas dzīvojamās mājas, taču liesmas tās nav skārušas. Tomēr, degot kūlai, ir nogāzies kāds elektrības stabs netālu no ceļa, kas faktiski apturējis tālāku liesmu izplatību brauktuves otrā pusē.

Foto: Ekrānšāviņš no video

VUGD aicina iedzīvotājus, redzot dūmus, netuvoties ugunsgrēku vietai, jo tas var apdraudēt viņu veselību un dzīvību.

Palkavniece arī informēja, ka šodien līdz plkst.16 ugunsdzēsēji glābēji saņēmuši jau vairāk par 100 izsaukumiem uz kūlas ugunsgrēkiem visā Latvijā.

"Saprotam, ka saulainais laiks tiek izmantots tam, lai sakoptu piemājas teritorijas, tomēr aicinām iedzīvotājus neaizmirst, ka nepieskatīts ugunskurs, nevērīgi izmests izsmēķis vai citas darbības var novērst pie postošiem ugunsgrēkiem, kuros cieš cilvēki un liesmas apņem neskaitāmas ēkas," uzsvēra Palkavniece.

VUGD atgādina, ka kūlas dedzināšana nevar būt kontrolēta - vēja un citu apstākļu ietekmē, degšanas virziens var mainīties, liesmas var strauji izplatīties un pārmesties uz ēkām un citur. Cilvēki neapzinās, ka, jo garāka zāle, jo lielākas liesmas un līdz ar to nekontrolējamāks ugunsgrēks, uzsvēra VUGD pārstāve.

Dienests uzsver, ka ikvienas personas pienākums ir nepieļaut ugunsgrēka izcelšanos vai darbības, kas var novest pie ugunsgrēka. VUGD aicina iedzīvotājus sakopt sev piederošās teritorijas bez kūlas dedzināšanas un gadījumos, ja ir izcēlies kūlas ugunsgrēks - nekavējoties zvanīt VUGD uz tālruni 112

Kūlas dedzināšana ir aizliegta un apdraud cilvēku īpašumu, veselību un dzīvību, kā arī rada būtisku kaitējumu dabai, jo iznīcina vērtīgus augus, kukaiņus, sīkdzīvniekus un putnu ligzdas.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu