"Putina pavārs" finansējis vairāku Madagaskaras prezidenta amata kandidātu kampaņas (8)

Kremļa nauda Indijas okeānā
Foto: SCANPIX
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šā gada 19.janvārī amatā stājās jaunais Madagaskaras prezidents Andrijs Radžuelina, kurš uzvarēja pagājušā gada novembrī notikušajās Madagaskaras prezidenta vēlēšanās - tajās kopumā piedalījās 36 kandidāti. Lielbritānijas raidsabiedrības BBC krievu valodas versijas žurnālistu veiktajā izmeklēšanā atklājies, ka vismaz sešu kandidātu priekšvēlēšanu kampaņu finansējis par “Putina pavāru” dēvētais Krievijas uzņēmējs Jevgeņijs Prigožins.

Nav izslēgts, ka priekšvēlēšanu kampaņu par Krievijas naudu īstenojis arī uzvarējušais kandidāts.

Kā teikts BBC krievu valodas versijas veidotajā filmā “Krievu spēle ar Madagaskaras vēlēšanām”, Madagaskaras prezidenta vēlēšanu kampaņā strādājusi Krievijas polittehnologu grupa.

Precīzs Krievijas ekspertu skaits nav zināms, tomēr, kā martā vēstīja Krievijas tīmekļa izdevums “Projekt”, atsaucoties uz situāciju pārzinošiem avotiem, Madagaskaras vēlēšanu kampaņās pagājušajā gadā bija iesaistīti 15 līdz 20 speciālisti no Krievijas.

Krievijas “operācija” Madagaskarā sākās jau 2018.gada martā un turpinājusies gandrīz gadu.

Krievijas pilsoņi Madagaskarā ieradušies kā tūristi vai vēlēšanu novērotāji - viņi arī sadarbojušies ar augstākā līmeņa Madagaskaras amatpersonām.

Atklāti par sadarbību ar Krievijas speciālistiem pirms prezidenta vēlēšanām bija paziņojuši divi kandidāti – bijušais Madagaskaras premjerministrs Omērs Beriziki un mācītājs Andrē Majols.

Ar Majolu strādājuši trīs Krievijas polittehnologi – Andrejs Kramars, Romāns Pozdņakovs un Vladimirs Bojarševs.

Kandidāts norādījis, ka Krievijas eksperti viņa vietā samaksājuši kandidāta reģistrācijas iemaksu 12 000 eiro apmērā, apmaksājuši aģitācijas klipus televīzijā, kā arī viņam personīgai lietošanai iedevuši 5000 eiro skaidrā naudā.

Majols uzsvēris, ka viņš nav zinājis, kas tieši viņam palīdzējis priekšvēlēšanu kampaņā un kādas intereses šie cilvēki pārstāvējuši.

Viņš arī izteicies, ka Krievijas eksperti esot kopumā atbalstījuši astoņus vai deviņus prezidenta vēlēšanu kandidātus.

Šie apgalvojumi sakrīt ar organizācijas “Transparency International” pārstāvju izteikumiem, ka finansējumu no nezināmiem avotiem ārvalstīs saņēmuši astoņi vai deviņi prezidenta amata kandidāti, vēsta Krievijas medijs “Meduza”.

BBC krievu valodas versija gan ziņo tikai par sešiem kandidātiem, kas pirms vēlēšanām sadarbojušies ar Krieviju.

Bijušais premjers Beriziki sarunā ar BBC atklājis, ka Krievijas eksperti viņam esot apsolījuši divus miljonus ASV dolāru, tomēr viņš esot saņēmis vien nelielu daļu.

Beriziki priekšvēlēšanu štābā darbinieki atklājuši, ka ar kandidātu sadarbojies Krievijas polittehnologs Maksims Šugalejs.

Viņš esot sniedzis tehnisku palīdzību un devis norādījumus kampaņas īstenošanā.

Tikmēr Kramars, Pozdņakovs un Bojarševs no Madagaskaras esot devušies prom pēc tam, kad valsts galvaspilsētā Antananarivu notika nesaskaņota protesta akcija, kas vērsta pret Franciju.

Vairāki šīs demonstrācijas dalībnieki pēc tam atzinuši, ka par dalību viņi saņēmuši naudu.

Pēc protesta akcijas beigām policija Madagaskaras policija aizturēja minētos trīs Krievijas pilsoņus. Viņiem aizliegts uzturēties valstī, jo viņi Madagaskarā strādājuši, lai gan bija nokārtojuši tikai tūristu vīzas.

Kramars, Pozdņakovs un Bojarševs nesniedza atbildes uz BBC žurnālistu jautājumiem.

Kā liecina vietnes “Otkritije Media” rīcībā esošā informācija, Pozdņakovs un Kramars iepriekš darbojušies Austrumukrainā.

BBC krievu valodas versijas filmas autori apgalvo, ka cilvēki no Krievijas esot atbalstījuši vairākus kandidātus, bet brīdī, kad parādījies viens favorīts uz uzvaru, sākuši palīdzēt viņam.

Šis vadošais kandidāts, kas beigās vēlēšanās arī uzvarēja, bija Andrijs Radžuelina.

Viņš Madagaskaras prezidenta amatu ieņēma arī no 2009. līdz 2014. gadam.

Radžuelinas kandidatūru Krievijas eksperti esot piedāvājuši atbalstīt arī vismaz diviem kandidātiem - Beriziki un Majolam.

Majols stāsta, ka viņš atteicies, un pēc tam Krievijas eksperti pārtraukuši ar viņu kontaktēties.

Tikmēr pats Radžuelina sevi par Krievijas kandidātu nesauc.

“Es neesmu kādas citas valsts kandidāts, esmu Madagaskaras tautas kandidāts,” savas priekšvēlēšanu kampaņas laikā izteicās Radžuelina.

Viņš gan atteicās atbildēt uz jautājumu, vai ir saņēmis palīdzību no Krievijas.

Kā norāda filmas autori, viņiem nav izdevies iegūt pierādījumus tam, ka Radžuelina būtu saņēmis naudu no Krievijas.

BBC žurnālisti arī vēsta, ka Krievijas polittehnologu komandu, kas strādājusi Madagaskarā un darbojusies arī vairākās Āfrikas valstīs, finansē Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam pietuvinātais uzņēmējs Jevgeņijs Prigožins.

“Projekt” iepriekš vēstīja, ka Prigožina norīkotie eksperti sadarbojušies ar astoņiem Madagaskaras prezidenta amata kandidātiem, tostarp arī vēlēšanās uzvarējušo Radžuelinu.

Prigožina pārstāvji, kā jau ierasts, nolieguši jebkādu uzņēmēja līdzdalību Madagaskaras vēlēšanu procesos.

Prigožinam neesot nekāda sakara nedz ar projektiem, ko Krievijas polittehnologi īsteno Āfrikā, nedz ar pašiem polittehnologiem, norādījuši uzņēmēja pārstāvji.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu