Kallasa nesaņem Igaunijas parlamenta atbalstu valdības veidošanai

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Kaja Kallasa
Kaja Kallasa Foto: Reuters/ScanPix

Igaunijas Rīgikogu pirmdien nolēmis neuzticēt jaunās valdības veidošanu Reformu partijas līderei Kajai Kallasai, ko prezidente Kersti Kaljulaida 5.aprīlī oficiāli nominēja premjera amatam.

Kallasas kandidatūru atbalstīja 45 deputāti, pret to balsoja 53 parlamenta locekļi, divi no Rīgikogu sēdē klātesošajiem deputātiem atturējās un viens uz balsošanu nebija ieradies.

Jau ziņots, ka martā notikušajās Rīgikogu vēlēšanās liberālā Reformu partija ieguva 34 vietas, Centra partija - 26, populistiskā un nacionālistiskā Konservatīvā tautas partija (EKRE) - 19, nacionālkonservatīvā "Tēvzeme" - 12 un Sociāldemokrātiskā partija (SDE) - 10. Lai izveidotu vairākuma valdību, koalīcijai parlamentā jākontrolē vismaz 51 deputāta vieta.

Kallasa sākotnēji aicināja uz sarunām par valdības veidošanu Centra partiju, taču tā šo priekšlikumu noraidīja un vēlāk uzaicināja uz sarunām EKRE un "Tēvzemi". Abas šīs partijas centristu piedāvājumu pieņēma un pagājušajā pirmdienā pēc grūtām triju nedēļu sarunām to līderi parakstīja koalīcijas līgumu.

Tikmēr prezidente, pildot iepriekš doto solījumu valdības veidošanu vispirms uzticēt Rīgikogu vēlēšanās visvairāk balsu ieguvušās partijas priekšsēdētājam, aprīļa sākumā nominēja premjera amatam Kallasu.

Reformu partija pagājušajā nedēļā sāka sarunas ar sociāldemokrātiem un sestdien publiskoja dokumentu par iespējamās valdības darba principiem, bet abu partiju līderi atzina, ka izredzes panākt parlamenta atbalstu vērtē pesimistiski.

Līdzšinējā Centra partijas līdera Ratasa vadītā valdība, ko līdz ar centristiem veidoja "Tēvzeme" un SDE, pēc jaunā sasaukuma parlamenta pirmās sēdes paziņoja par atkāpšanos, bet turpinās darbu līdz jauna ministru kabineta izveidei.

Pēc neoficiālām ziņām, balsošana par Centra partijas, EKRE un "Tēvzemes" valdību parlamentā varētu notikt 29.aprīlī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu