Ko var secināt no “Troņu spēles” galveno varoņu tērpiem?

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Mode kulta seriālā “Troņu spēle” ir pārpilna ar dažādiem simboliem un slēptu nozīmi: tērpos izmantotas ādas, metāls, neticami daudz izsmalcinātu detaļu. Aktuālie tērpi vienmēr stāsta kādu stāstu, liekot domāt gan par piederību savai dzimtai, gan par varoņu slēptākajām vēlmēm.

Noslēdzošajā astotajā sezonā visas galvenās varones – Sansa Stārka, Serseja Lannistera, Dinerīsa Tārgārjena - valkās strukturētus, daudzslāņainus kostīmus ar spēcīgiem, izteiktiem siluetiem un pilnībā segtiem augumiem.

Foto: Publicitātes foto

Daļēji tas ir tādēļ, ka prognozes par Balto staigātāju iebrukumu nav nekādas iepriecinošās, daļēji tādēļ, ka viņas visas vēlas autonomiju un varu. Bieži vien – par jebkuru cenu.

Runājot par sieviešu “modi” seriālā “Troņu spēle”, atcerēsimies, ka pirmajās sezonās daudzas sievietes valkāja sievišķīgus tērpus ar dziļu izgriezumu. Tie bieži simbolizēja viņu un viņām līdzās esošo vīriešu ietekmes nesabalansētību. Dāmām bija lielas ambīcijas, taču viņas tās slēpa aiz savas sievišķības.

Noslēdzošajā sezonā visi lielā mērā ir vienlīdzīgi, sievietes vairs neizmanto seksualitāti varas iegūšanai.

Tagad galveno sieviešu izskatu raksturo tradicionāli vīrišķīgas izpausmes (izteikta plecu līnija, ķēdes, bruņas), tomēr tērpi ir pielāgoti katra tēla atšķirīgajai estētikai.

Visgatavākās cīņai šķiet abas galvenās pretendentes uz troni – Pūķu valdniece Dinerīsa Tārgārjena un Septiņu valstību karaliene Serseja Lannistera.

Foto: Publicitātes foto

Serseja nēsā melnu ādas apģērbu, kas rotāta ar ķēdēm un izšuvumiem. Savukārt Dinerīsas tērpiem ir ļoti izteikta plecu līnija un ādas ielaidumi.

Iepriekš Dinerīsas tērpi bija līdzīgi viņas iemīļotā Džona Sniega apģērbam, tā simbolizējot abu vēlmi būt kopā. Pati šīs lomas atveidotāja, aktrise Emīlija Klārka ir atzinusi, ka jaunie tērpi zināmā mērā atklāj arī Dinerīsas sajūtas ierodoties Sniega dzimtajā Stārku namā. Tikšanās ar Džona ģimeni var nebūt vienkārša.

“Tas ir kas līdzīgs pirmajai vizītei pie drauga vecākiem. Es ceru, ka patikšu viņiem. Šis ir fināls. Mūsu liktenis ir būt lieliskiem un vara pār pasauli ir elpu aizraujoša,” tā aktrise raksturo savus tērpus un 8.sezonas noskaņojumu.

Tiesa, Dinerīsa sen vairs nav kautrīga jauna meitene, un vislabāk to raksturo viņas šīs sezonas kažokādas mētelim. Seriāla “Troņu spēle” vadošā dizainere Mišela Kleptone stāsta, ka viņai šis tērps šķitis drīzāk kā aizsardzība pret kaut ko vai kādu nevis ģērbs, kas atvieglotu kustības.

Foto: Publicitātes foto

“Tas ir romantisks tērps, ko Dinerīsa gribēja valkāt, lai tiktu pamanīta. Un tas ir arī ļoti praktisks, ja jāpārvietojas pūķa mugurā,” Kleptone atzina kādā intervijā. Kleptone atzīst, ka bijis sarežģīti to izveidot, taču dizainere labi zinājusi, ko grib panākt.

Savukārt no Sersejas Lannisteras (Lēna Hīdeja) tērpiem ir “nolasāma” viņas patiesā būtība. Atcerēsimies, kaut vai kronēšanas kleitu sestās sezonas noslēgumā. Tas bija Septiņu valstību karalienes veltījums tēvam Tīrionam Lannisteram, kas vienlaikus bija kā izsmiekls un cieņas atdošana viņam.

Tagad rūpīgākie seriāla fani secina, ka jaunās sezonas tērpi – melnās ādas, ķēdes - liecina par Sersejas gatavošanos nāvei.

Atliek vien minēt, kurš būs tas, kas nešpetno karalieni nogalinās. Vai tas būs viņas dvīņu brālis un mīļākais Džeimss Lannisters (Nikolajs Kosters – Valdaus) vai arī Ārija Stārka, kas būs pieņēmusi Džeimsa seju.

Foto: Publicitātes foto

Arī Džeimsa atveidošana nav viegls darbs, pirmajā sezonā Kosters – Valdaus filmēšanas laikā esot saplēsis neticami daudz bikšu un pacietīgi gaidījis, kamēr tērpu mākslinieki tos savedīs kārtībā.

Ārijas Stārkas jaunajā tērpā ir vērts pievērst īpašu uzmanību kapucei, kas izskatās kā valkājama no abām pusēm. Runā, ka aktrisei Meisijai Viljamsai, kas atveido Āriju, iepriekšējais tērps bijis pamatīgi apnicis. Stārkiem un viņu ieroču nesējai Briennai no Tārtas ambīcijas pēc varas ir mazākas, tādēļ šī nama sievietes noslēguma sezonā nēsās drapētus kažokādu tērpus.

Foto: Publicitātes foto

Ārijas un Sansas (Sofija Tērnere) apģērbā rodami arī smalki izšūti vilku attēli, tā simboliski attēlojot viņu izcelsmi.

Tāpat nav nekāds noslēpums, ka Džona Sniega atveidotājs Kīts Haringtons ilgu laiku nav bijis apmierināts ar apmetņiem un kostīmiem, uzskatot, ka tie viņam ir par smagu. Taču seriāla tērpu dizainere atzīst, ka šis vizuālais un faktiskais smagums bijis nepieciešams, “lai piešķirtu tēlam svaru”. Turklāt klimats ziemeļos jau arī nav nekāds vasarīgais.

Foto: Publicitātes foto

Seriāla “Troņu spēles” pēdējā sezonā faktiski visiem galvenajiem varoņiem ir divi svarīgi mērķi: uzvarēt Baltos staigātājus un iesēsties Dzelzs tronī. Lai piepildītu pirmo, visiem ir jāmeklē kopsaucējs pirms Baltie staigātāji būs sasnieguši pili. Ir vai nu jāapvienojas, vai arī jāmirst. Bet neatkarīgi no tā, kurš uzvarēs cīņā par troni, Rietmalas sievietes šajā sezonā izskatās tā, it kā uzvara jau būtu viņām rokā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu