Junkers: Pēc "Brexit" atlikšanas ES var pievērsties savas nākotnes jautājumiem (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
EK prezidents Žans Klods Junkers
EK prezidents Žans Klods Junkers Foto: AP/Scanpix

Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers otrdien norādījis, ka pēc "Brexit" atlikšanas Eiropas Savienība (ES) var netraucēti pievērsties savas nākotnes veidošanai.

"Mūsu savienības nākotne nav "Brexit"," pēdējo reizi pirms maija beigās gaidāmajām vēlēšanām uzrunājot Eiropas Parlamenta (EP) deputātus, uzsvēra Junkers. ""Brexit" nedrīkst kavēt un nekavēs mūsu progresu."

Junkers norādīja, ka pēc Lielbritānijas izstāšanās atlikšanas ES vairs nebūs spiesta katru nedēļu diskutēt par "Brexit" un varēs pievērsties tādiem svarīgiem jautājumiem kā bloka daudzgadu budžets, starptautiskā tirdzniecība, EP vēlēšanas un jaunā EK sastāva izraudzīšana.

Norādot uz noteikumiem, kas Londonai tika izvirzīti, citām dalībvalstīm piekrītot vēlreiz atlikt "Brexit", viņš piebilda, ka Londonai šajā laikā jāizrāda lojāla un konstruktīva sadarbība.

Pirms lēmuma pieņemšanas par "Brexit" atlikšanu izskanēja bažas, ka Londona, piemēram, varētu sabotēt jaunā ilgtermiņa budžeta izstrādi un jaunās EK izveidi.

Tomēr vienlaikus EK prezidents uzsvēra, ka pret Lielbritāniju līdz tās izstāšanās brīdim jāturpina izturēties kā pret pilntiesīgu dalībvalsti.

"Apvienotā Karaliste var arī atsaukt izstāšanās pieteikumu, taču tā nav mana darba hipotēze," piebilda Junkers. "Mana darba hipotēze nav arī vēl viena ["Brexit"] atlikšana pēc 31.oktobra."

Arī Eiropadomes prezidents Donalds Tusks, piebalsojot Junkeram, norādīja, ka ES tagad varēs pievērsties tādiem jautājumiem kā tirdzniecības sarunas ar ASV.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu