Vēlēšanas starmešu gaismā. Zelenska un Porošenko pēdējā cīņa (21)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Svētdien Ukrainā notiek prezidenta vēlēšanu otrā kārta, kurā spēkiem mērosies divi kandidāti - pašreizējais prezidents Petro Porošenko un komiķis Volodimirs Zelenskis, kurš Ukrainas prezidentu spēlējis televīzijas seriālā. Ukrainas prezidenta krēsls tiek prognozēts "šovbiznesa kandidātam" Zelenskim, kurš ar lielu pārsvaru uzvarēja vēlēšanu pirmajā kārtā.

Pirms trim nedēļām notikušajās vēlēšanās piedalījās gandrīz 40 kandidātu. Zelenskis ar 30,24% balsu ievērojami izrāvās priekšā abiem saviem sīvākajiem konkurentiem: par Porošenko nobalsoja 15,95% vēlētāju, bet Ukrainas ekspremjere Jūlija Timošenko palika trešā ar vairāk nekā 13% balsu un no tālākās cīņas viņai nācās izstāties.

Iedzīvotāju aptaujas liecina, ka vēlēšanu otrajā kārtā pārliecinoši varētu uzvarēt Zelenskis.

No tiem vēlētājiem, kuri jau izdarījuši izvēli, par Zelenski grasās balsot 73%, bet par Porošenko - 27%, liecina ceturtdien publiskotā kompānijas "Reiting" aptauja.

Ja ņem vērā neizlēmušos, Zelenskis varētu saņemt 58% balsu, bet Porošenko 22%. Piektā daļa vēlētāju, kuri dosies vēlēt, vēl nav izlēmusi, par kuru kandidātu atdos savu balsi.

Pirms vēlēšanām kandidātiem visdažādākajiem līdzekļiem cīnījās par vēlētāju uzmanību. Neizpalika ne publicitātes pasākumi, ne sociālo tīklu reklāmas kampaņas, vēsta raidorganizācija BBC.

Viena no lielākajām priekšvēlēšanu skatuvēm, protams, ir abu kandidātu debates. 41 gadu vecais Zelenskis uzstāja, ka pirms debatēm abiem kandidātiem jāapliecina, ka viņi neaizraujas ar grādīgajiem dzērieniem vai narkotikām. Tā bija savdabīga, iepriekš nepieredzēta Ukrainas priekšvēlēšanu epizode - abi vēlētāju favorīti 5.aprīlī publiski nodeva asins analīzes.

Foto: AFP/SCANPIX
Foto: AP/Scanpix

Taču pēc tam debašu plānošana tik raiti vis neritēja. Porošenko savu sāncensi bija uzaicinājis uz debatēm svētdien, 14.aprīlī, taču Zelenskis nepiekrita un piedāvāja citu datumu - 19.aprīli, tikai divas dienas pirms balsojuma.

Galu galā Porošenko ierosinātās debates pārtapa par viņa priekšvēlēšanu mītiņu bez sāncenša piedalīšanās.

Pazīstamais komiķis līdz šim ignorējis ierasto vēlēšanu kampaņas kārtību, nerīkojot mītiņus, tikai retumis sniedzot intervijas un lielākoties paļaujoties uz saziņu sociālajos tīklos. Viņš apelējis pie gados jaunāko ukraiņu neapmierinātības ar korupciju un ekonomiskajām grūtībām.

Zelenskis spēlē galveno lomu seriālā "Tautas kalps" - vēstures skolotāju, kura dusmīgā tirāde par valstī valdošo korupciju tiek slepus nofilmēta un kļūst par interneta hītu. Skolēni savāc naudu reģistrēšanās maksai prezidenta vēlēšanās. Jaunizceptā interneta sensācija negaidīti uzvar vēlēšanās.

Vēlēšanu kampaņas laikā Zelenskis vairījies no politiskiem mītiņiem, tā vietā koncentrējoties uz aktivitātēm sociālajos tīklos. Zelenskim ir nepilni četri miljoni "Instagram" sekotāju - daudzreiz vairāk nekā vecākās paaudzes politiķim Porošenko. Un pat vairāk nekā Francijas, Vācijas, Itālijas un Lielbritānijas līderiem kopā ņemtiem.

Porošenko kopš 90.gadiem ir viens no Ukrainas redzamākajiem uzņēmējiem un politiķiem. Porošenko bija viens no lielākajiem 2004.gada Oranžās revolūcijas atbalstītājiem.

Porošenko savu turību sapelnīja saldumu biznesā - viņš dibinājis uzņēmumu "Roshen", kā arī viņam pieder televīzijas kanāls "5 Kanal". Lēsts, ka par "šokolādes karali" iesauktā Porošenko bagātība ir lielāka par vienu miljardu eiro.

Viens no priekšvēlēšanu skandāliem bija saistīts ar Porošenko kampaņas plakātiem, kuros viņa sāncensis Zelenskis bija attēlots līdzās Krievijas autokrātam Vladimiram Putinam, attēlojot Zelenski kā Putina marioneti. "21.aprīlis. Izšķiroša izvēle!" vēstīja sauklis.

Lai arī Ukrainā un ārpus tās Porošenko bauda atbalstu par pretošanās Krievijas spiedienam, viņa prezidentūra nav kliedējusi bažas par korupciju Ukrainas politiskajās aprindās. 

Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā un Krimas okupācijas pagājuši pieci gadi. Tomēr Krievijas un Ukrainas jautājums nav starp pašiem prominentākajiem tematiem šajās vēlēšanās.

Tomēr pirms vēlēšanām interneta portāls "Mirotvorec" vērsās pie Ukrainas varasiestādēm ar apsūdzībām, ka Zelenska kampaņa esot saņēmusi finansējumu no Krievijas, kā pierādījumu minot no uzlauzta e-pasta konta iegūtu saraksti. Zelenska kampaņa noliedz sarakstes autentiskumu.

Abu kandidātu kampaņas darbinieki žurnālam "The Atlantic" sacījuši, ka saskārušies ar dezinformāciju vai maldinošu informāciju kā medijos, tā arī internetā. Porošenko kampaņa norāda, ka telekanāla "1+1" ēterā (kur tiek demonstrēts Zelenska seriāls) esot izskanējis nepatiess apgalvojums, ka Porošenko nogalinājis savu brāli. Citviet parādījušās maldinošas ziņas, ka Porošenko pieder šokolādes rūpnīca Krievijā, kaut gan "Roshen" Krievijas atzars tika slēgts 2017.gadā.

Zelenska kampaņa apgalvo, ka esot piedzīvojusi agresīvu dezinformācijas kampaņu - spama komentārus un viltus kontus, kas internetā uzdodas par kampaņas pārstāvjiem. Zelenska kampaņas galvenais digitālais stratēģis Mihails Fedorovs uzskata, ka vaininieki esot meklējami Porošenko atbalstītāju rindās.

Svētdienas vēlēšanas parādīs, kurš uzvarēs - pieredzējušais un ukraiņiem labi pazīstamais politiķis Porošenko vai "sistēmas gāzējs" Zelenskis, kurš priekšvēlēšanu laikā vairījies no intervijām, lai sakāpinātu maksimālu interesi.

Komentāri (21)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu