Rīkos starptautisku arhitektūras konkursu Parīzes Dievmātes katedrāles smailes atjaunošanai (12)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP / Scanpix

Francija rīkos starptautisku arhitektūras konkursu, lai izlemtu, vai un kā būtu atjaunojama ugunsgrēkā iznīcinātā Parīzes Dievmātes katedrāles smaile, trešdien pavēstīja premjerministrs Eduārs Filips.

Restauratora Ežēna Violē le Dika XIX gadsimtā projektētā un būvētā 93 metrus augstā smaile sagāzās, kad pirmdien ugunsgrēka laikā liesmas iznīcināja katedrāles jumtu.

"Starptautiskā konkursā tiks izlemts, vai smaile būtu jābūvē no jauna, vai smaile, kuru projektēja un uzbūvēja Violē le Diks, būtu jābūvē no jauna tieši tādā pašā veidā identiska," sacīja premjers.

Katedrāle arī varētu tikt pie "jaunas smailes, kas būtu pielāgota mūsdienu tehnikai un izaicinājumiem", pēc valdības sēdes, kurā tika runāts par katedrāles atjaunošanu, sacīja Filips.

Prezidents Emanuels Makrons solījis, ka katedrāle tiks atjaunota piecu gadu laikā.

Vaicāts, vai ir jau tapušas aplēses, cik katedrāles atjaunošana varētu izmaksāt, premjers atbildēja noliedzoši.

Katedrāles atjaunošanai jau saziedots gandrīz miljards eiro un dievnama apkaimē jau darbojas celtnieki.

Katedrālē pirmdienas vakarā izcēlās ugunsgrēks, kas nodarījis plašus postījumus pasaulslavenajam dievnamam. Ugunsdzēsējiem izdevies izglābt 850 gadus senās būves akmens pamatstruktūru, taču liesmas iznīcinājušas jumtu un citas katedrāles būvdetaļas.

Varasiestādes uzskata, ka ugunsgrēks izcēlies netīšām.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu