Oficiālie Ukrainas prezidenta vēlēšanu rezultāti: Zelenskis uzvarējis ar lielu pārsvaru (42)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Volodimirs Zelenskis,
Volodimirs Zelenskis, Foto: AFP/SCANPIX

Ukrainā svētdien notikušajā prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā pārliecinoši uzvarējis komiķis Volodimirs Zelenskis, iegūstot 73,19% balsu, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) paziņotie rezultāti, kas iegūti pēc 94% protokolu apstrādes.

Porošenko ieguvis 24,48% balsu, liecina dati.

Zelenskis uzvarējis Porošenko visos Ukrainas apgabalos, izņemot Ļvovas apgabalu.

Savukārt ārvalstīs Porošenko uzvarējis Zelenski, pārspējot viņu ar 54,73% pret 43,78%, liecina dati pēc 100% ārvalstu balsošanas iecirkņos nodoto balsu apkopošanas.

Porošenko uzvarējis Zelenski 45 valstīs, tostarp ASV, Lielbritānijā, Vācijā, Kanādā, Austrijā un Itālijā. Savukārt Zelenskis vairāk balsu ieguvis 24 valstīs, tostarp Gruzijā, Baltkrievijā, Polijā, Slovākijā un Baltijas valstīs.

No Latvijā reģistrētajiem 2387 vēlētājiem vēlēšanās piedalījušies 723 Ukrainas pilsoņi jeb 30,3% no kopējā vēlētāju skaita. Pirms pieciem gadiem 2014.gadā notikušajās Ukrainas prezidenta vēlēšanās Latvijā nobalsoja 340 no 1826 reģistrētajiem vēlētājiem jeb 18,6% no kopējā vēlētāju skaita.

Lietuvā svētdien vēlēšanās balsojuši 477 Ukrainas pilsoņi, no tiem 252 jeb 52,8% ir nobalsojuši par Zelenski, bet 215 jeb 45,1% - par Porošenko. Desmit vēlēšanu biļeteni Lietuvā ir atzīti par nederīgiem.

Savukārt Igaunijā ir balsojuši 1137 Ukrainas pilsoņi, no tiem 822 jeb 72,3% ir nobalsojuši par Zelenski, bet 298 jeb 26,2% - par Porošenko. Igaunijā 17 vēlēšanu biļeteni ir atzīti par nederīgiem.

Galīgie oficiālie rezultāti gaidāmi ap 30.aprīli.

Par Zelenska politisko programmu zināms visai maz, taču viņš solījis "gāzt sistēmu" un cīnīties pret korupciju - gluži kā viņa varonis seriālā "Tautas kalps". Viņš atbalsta ekonomiski liberālu politiku.

Zelenskis savā priekšvēlēšanu programmā sola lielāku tiešo demokrātiju - prezidenta amata ieņemšanu tikai vienu termiņu, referendumus par būtiskiem jautājumiem un plāniem, kā arī sola atcelt likumdevēju, tiesnešu un paša prezidenta imunitāti pret kriminālvajāšanu. 

Kampaņas laikā Zelenskis izteicies, ka vēlētos, lai Ukraina kļūst par Eiropas Savienības (ES) un NATO dalībvalsti, taču tas nenotiku bez labvēlīga ukraiņu balsojuma referendumā.

Priekšvēlēšanu laikā Zelenskim tika pārmests pieredzes trūkums un populisms.

Prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā pirms trim nedēļām, kurā bija 39 kandidāti, Zelenskis saņēma 30% balsu, bet Porošenko - 16% balsu.

Prezidenta amata termiņš ir pieci gadi.

Komentāri (42)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu