Igaunijas iespējamais IT ministrs dienu pēc vēlēšanām pieķerts pie stūres dzērumā (2)

TVNET/ERR
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: MEELIS MEILBAUM/VIRUMAA TEATAJA

3.martā Igaunijā tika vēlēts jaunais Rīgikogu sastāvs, kurā negaidītus panākumus guva labējie populisti Igaunijas Konservatīvā tautas partija (EKRE). Nākamajā rītā braucam dzērumā tika pieķerts EKRE politiķis un kandidāts uz IT ministra krēslu Marti Kūsiks.

"Es neesmu nekāds svētais," Kūsiks sacīja intervijā raidorganizācijas ERR žurnālistiem. "Daudzi ir guvuši mācību. (..) Arī es."

Tomēr politiķis intervijā atteicās atklāt konkrētāku informāciju. Viņš neapstiprināja, vai pūtis "trubiņā", kā arī neatklāja, vai ticis sodīts no policijas vai partijas vadības puses.

"Tajā rītā no mājām izgāju, jūtoties pavisam normāli. Iepriekšējā vakarā bija vēlēšanu nakts. Saprotams, ka cilvēki bija labā noskaņojumā, jo EKRE sasniedza labus rezultātus, un es atļāvos mazliet iedzert. Nākamajā rītā man agri vajadzēja būt darbā," klāsta Kūsiks. "Es iegāju dušā un jutos pilnīgi normāli. Nekad neesmu gribējis braukt dzērumā. Bet tā nu gadījās, ka steidzos, man nebija laika paēst brokastis. Manā izelpā tukšā dūšā konstatēja, ja nemaldos, 0,14 promiles.

Policija secināja, ka es neapdraudu sabiedrību, un man tika piedāvāta iespēja piedalīties autovadītāju apmācībā. Es to pieņēmu."

Kūsiks taisnojās, ka incidenta laikā neesot bijis ministra amata kandidāts un ka "publiskai figūrai uzliktie standarti ir desmitreiz augstāki nekā parastam pilsonim", taču tolaik viņš sevi vēl neesot uzskatījis par publisku personību.

Uz jautājumu, vai incidenta laikā viņam nebija spēkā sods par nekādiem citiem likuma pārkāpumiem, Kūsiks atbildēja: "Pēc atmiņas es teiktu, ka jā. Neesmu nekāds atkārtotais pārkāpējs."

3.martā notikušajās vēlēšanās Igaunijas parlamentā, kurā ir pavisam 101 vieta, liberālā Reformu partija ieguva 34 deputātu vietas, Centra partija - 26 vietas, populistiskā un nacionālistiskā Konservatīvā tautas partija (EKRE) - 19 vietas, nacionālkonservatīvā "Tēvzeme" - 12 vietas un Sociāldemokrātiskā partija (SDE) - 10 vietas.

EKRE līderi piedraudēja, ka gaidāmi nemieri, ja partija neiekļūs valdošajā koalīcijā.

Pagājušonedēļ Igaunijas parlaments pilnvaroja Centra partijas priekšsēdētāju, līdzšinējo premjerministru Jiri Ratasu veidot jauno valdību. 

Valdību saskaņā ar koalīcijas līgumu veidos Centra partija, Konservatīvā tautas partija (EKRE) un partija "Tēvzeme".

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu