Operatīvajā darbā, ikdienā viņš nepiedalās. Taču viņš šobrīd ir atbildīgs par nekustamajiem īpašumiem, un tad arī pietiek darbu. Viņš daudz ātrāk sasniedza gandarījumu par rezultātu.
Vai tagad, strādājot vienai, nav grūtāk vadīt uzņēmumu?
Es jebkurā brīdī varu gūt vīra atbalstu un palīdzību. Varbūt pat varētu teikt, ka ir vieglāk, jo tā būšana blakus un neizslēgšanās traucē. Tagad tā nebūšana blakus dod iespēju mazliet atslēgties vienam no otra. Kopā strādāšana paņem daudz no attiecībām – nav jau tā, ka tas tikai dod pozitīvu zīmi.
Kas ir lielākā kļūda, ko pāri vai radi pieļauj, vadot vienu uzņēmumu?
Pienākumu nesadalīšana. Neparedzēt noteikumus. Cik es zinu, radinieku starpā ir cīņa par vienādu pienākumu sadalīšanu – viens apgalvo, ka dara vairāk, bet pienākumi ir vienādi. Bet, tā kā esam vienas ģimenes ietvaros, tas ir cits gadījums un šis uz mums neattiecas. Ģimenes gadījumā ir svarīgi saprast savu vietu.
Kas ir pats grūtākais, strādājot vienā uzņēmumā ar vīru, bērniem, draugiem vai radiem?
Vilšanās. Ja tu vilies kādā par to, ka viņš neattīstās vai uz viņu nevar paļauties. Tad ir jautājums – vai tu spēj piedot un pieņemt tuvinieku kļūdas. Ir jāprot saredzēt, kad tu esi stingrāks pret savējiem un kad esi stingrāks pret svešu cilvēku. Jo var būt iespēja, ka esi prasīgāka pret bērniem nekā pret svešu cilvēku. Dažreiz arī gribas vairāk aizrādīt un būt stingrākiem pret tuviniekiem.
Bizness satuvina vai atsvešina?
Satuvina. Pat ļoti, ļoti satuvina. Tā vismaz ir manā gadījumā.
Mēs ar vīru tik labi esam dzīvojuši kopā tikai tāpēc, ka ir bijis šis bizness un mums tajā ir veicies. Nezinu, kā ir, ja neveicas – tad arī droši vien šķīst un plīst attiecības. Mēs mākam kaut ko labu pateikt un kopā kaļam idejas.
Runājot par veiksmīgu biznesu. Intervijas sākumā minējāt, ka "Gemoss" ļoti ātri aizsāka savu veiksmes stāstu. Kad bija kulminācija un lielie apgriezieni?
Mēs vienmēr esam auguši proporcionāli, bet lielākais grūdiens bija viesnīcas “Latvija” atvēršana ap 2000. gadu. Bija ļoti ilgs periods, kad varējām ļoti veiksmīgi tirgot glāzes, salmiņus un attīstījās bāru kultūra, bet tāds restorānu uzplaukums sākās ar šo viesnīcu. Bet pēc krīzes restorāni sāka koncentrēties uz traukiem – tiem auga prasības. Tagad jau ir tā, ka restorāni grib tādus traukus, kādu nav veikala plauktos.
Vai sievietēm biznesa pasaulē ir kādas priekšrocības, vai arī ir tieši pretēji?
Intuīcija varētu būt sieviešu priekšrocība.
Vēl mēs pašas par sevi esam izdzīvotājas – sievietēm ir cīņa par bērniem, veselību, labsajūtu, un es domāju, ka šādā pašā veidā mēs cīnāmies par saviem uzņēmumiem.
Tajā pašā laikā sievietēm ir vairāk jāpierāda nekā vīriešiem.
Pastāv uzskats, ka sievietes biznesā var ātrāk sabrukt vai izdegt nekā vīrieši. Tagad daudz runā par veģetatīvo distoniju un izdegšanu. Kas ir jūsu spēka formula?
Es teiktu, ka šie visi sindromi ir raksturīgi tiem, kas nav uzņēmēji. Šie sindromi rodas tad, kad kaut kas nav piepildīts. Ja tu esi veiksmīgs un gūsti piepildījumu, tad tas kompensē darba dunu un šis izsīkšanas sindroms neatnāk.
Es ņemu spēku no komunicēšanas – man patīk pavadīt laiku ar draugiem, un vēl es nodarbojos ar golfu. Mani interesē ēdiens – ceļojumos ēdienam ir ļoti liela nozīme, arī ikdienā cenšos sevi palutināt ar ēdienu – vai nu veselīgu, vai kaut ko garšīgu. Man ļoti patīk restorānu un vīnu kultūra. Protams, stress darbā ir un pastāv saspringtāki periodi, kad ir grūtāk gulēt, bet tas ir tāpēc, ka es izguļos daudz ātrāk.
Es atzīšos – man nav bijis tā, ka gribētu mest plinti krūmos, un neesmu par to pat aizdomājusies.