Rokkafejnīcā uzstāsies amerikāņu blūzmenis Džimijs Bērnss

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Džimijs Bērnss
Džimijs Bērnss Foto: publicitātes

Kvalitatīvā un neparastā blūza koncertsērija "Sundays Blues Festival" turpinās ar dvēseliskā amerikāņu blūzmeņa Džimija Bērnsa (Jimmy Burns) koncertu Latvijas 1. rokkafejnīcā, Mārstaļu ielā 2/4, Vecrīgā. Tas notiks 12. maijā pulksten 19.

Bērnss ir 76 gadus vecs, aizrautīgs ģitārists, dziedātājs un komponists, kurš neaizmirst par leģendāro dzimtās Misisipi puses deltas blūzu, bet labprāt piešauj tam klāt mūsdienīgāka rhtyhm'n'blues un soula piesitienu. Viņa spēles stils ir izteikti melodisks, bet dziļi dvēseliskā balss momentāni paķeroša, kopumā veidojot neatvairāmu skatuves harismu.

Džimijs dzimis Misisipi apkārtnes Dublinā, kā rezultātā blūzs viņam visapkārt bijis kā ikdienišķa parādība. Pašsaprotama, aptaustāma un līdzi spēlējama. Viens no visiecienītākajiem mūziķiem viņam allaž bijis Lightnin' Hopkins. Arī Džimija vecākais brālis Eddie Burns aizrāvās ar blūza ģitārspēli un kļuva par vienu no zināmākajiem Detroitas blūzmeņiem.

Ģimene no Misisipi laukiem uz Čikāgas pilsētas kņadu pārcēlās, kad Džimijam bija vien 12 gadu, bet dziedāšana un ģitāras spēlēšana jau kļuvušas par pašsaprotamu lietu. Padziedājis gospeļgrupā, 16 gadu vecumā viņš pievienojās atzītam vietējam vokālajam ansamblim "The Medallionaires", kas dziedāja jau izteiktāku R&B mūziku. Paralēli Bērnss kļuva par savējo arī uz vietējās sešdesmito gadu folkmūzikas skatuves. 

Tas viņam netraucēja kļūt par gana atzītu soula mūzikas dziedātāju un doties turnejā ar grupu "The Fantastic Epics", lai pēc tam nodibinātu jau pats savu ansambli "Jimmy Burns and the Gas Company". Daudzi viņam prognozēja spožus panākumus, taču arvien plašāku tūru vietā Džimijs septiņdesmitajos un astoņdesmitajos gados izvēlējās dot priekšroku ģimenes dzīvei un bārbekjū ēdināšanas biznesam, ik pa laikam uzmuzicējot Čikāgas un tās apkārtnes koncertvietās.

Par pilna laika mūziķi viņš atkal kļuva deviņdesmitajos. Atlika atsākt regulāri uzstāties vietējo blūza cienītāju iecienītā Čikāgas klubā "Smokedaddy", kā līgums ar leiblu "Delmark" bija rokā. Sekoja albuma "Leaving Here Walking" izdošana un ilgi gaidītā sapņa piepildījums - tūres ne tikai pa ASV, bet arī Kanādu, Eiropu un Japānu. Nebija ilgi jāgaida arī uz dažādiem blūza apbalvojumiem, ieskaitot Neatkarīgo Ierakstu Izplatītāju nacionālās asociācijas balvu par gada labāko blūza albumu.    

Pēcāk tika izdoti vēl četri Džimija Bērnsa studijas albumi, un viņš arī 76 gadu vecumā turpina piepildīt savu jaunības sapni - spēlēšanu un ceļošanu dažādās pasaules valstīs, kur viņu jau sagaida īsteni blūza mūzikas cienītāji. 

Video: Džimijs Bērnss koncertā.

“Sundays Blues Festival”

Koncertsērija “Sundays Blues Festival” aizsākās 2017. gada pavasarī un ir starptautisks notikums, kurā piedalās blūza mūzikas izpildītāji no Latvijas, Igaunijas, Somijas, Vācijas, Itālijas, Lielbritānijas un ASV. Pasākumu cikla viens no mērķiem ir dot iespēju visplašākajai klausītāju auditorijai regulāri apmeklēt spožu ārzemju un pašmāju mūziķu koncertus. 

Pasākumu atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds, Rīgas dome un Latvijas 1. rokkafejnīca.

Koncertu piedāvā biedrība "Cita kultūra" un "Riga Jazz Club" ar radiostacijas "XO FM" informatīvu atbalstu. Biļetes nopērkamas “Biļešu paradīzes” kasēs, www.bilesuparadize.lv vai pirms koncerta Latvijas 1. rokkafejnīcā.

Savukārt 11. maijā pulksten 19.00 Bērnss piedāvās izbaudīt mierīgāku, akustiskāku blūza koncerta variantu intīmākā atmosfērā "Pegasa pils" telpās, Jūras ielā 60, Jūrmalā.

Tiešā saite uz biļešu iegādi šeit

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu