Rīgas 1.slimnīca pārmaksā par magnētiskās rezonanses iekārtu vairākus simtus tūkstošus eiro (8)

CopyLinkedIn Draugiem X
SIA "Rīgas 1.slimnīca" valdes loceklis Genādijs Sevastjanovs piedalās renovētā Rīgas 1. slimnīcas diagnostikas bloka - mūsdienīgākās endoskopijas nodaļas ar Baltijā modernāko magnētiskās rezonanses iekārtu - un ginekoloģijas nodaļas atklāšanas pasākumā.
SIA "Rīgas 1.slimnīca" valdes loceklis Genādijs Sevastjanovs piedalās renovētā Rīgas 1. slimnīcas diagnostikas bloka - mūsdienīgākās endoskopijas nodaļas ar Baltijā modernāko magnētiskās rezonanses iekārtu - un ginekoloģijas nodaļas atklāšanas pasākumā. Foto: Edijs Pālens/LETA

Šonedēļ Rīga domē vēl neizlēma, kā rīkoties ar pašvaldībai piederošās Rīgas 1.slimnīcas ilggadējo valdes locekli Genādiju Sevastjanovu, pret kuru KNAB sāka kriminālprocesu par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu saistībā ar slimnīcas būvniecības iepirkumu. 

Sevastajovs, kurš vienlaikus ir arī Saskaņas domes deputāts, šonedēļ atgriezās darbā gan slimnīcā, gan domē, taču par KNAB izmeklēšanu komentārus atteicās sniegt.

Zināms, ka Korupcijas apkarotāji aizlieguši Sevastjanovam  turpmāk darboties iepirkumu sfērā. "Nekā personīga" rīcībā ir informācija par dārgas medicīnas iekārtas iegādi.

Šajā iepirkumā Sevastjanovs bija  komisijas priekšsēdētājs. Magnētiskās rezonanses diagnostikas aparātu slimnīca iegādājās  par vairākiem simtiem tūkstošu dārgāk nekā  kāda privāta medicīnas iestāde Latvijā un Austrumigaunijas Reģionālā slimnīca Tallinā. Sevastjanovs noliedz, ka slimnīca par iekārtu būtu pārmaksājusi. 

2015.gadā Rīgas 1.slimnīca nolēma iegādāties jaudīgu jaunās paaudzes magnētiskās rezonanses iekārtu. Tai nav starojuma kaitējuma, tātad der grūtniecēm un bērniem, turklāt ir ārkārtīgi plaši lietojama. Pilna programmu pakete gan ar izmeklējumiem, gan attēla apstrādi veic sirds, smadzeņu, kaulu, locītavu, vēl daudzu orgānu slimību diagnostiku un ārstēšanas uzraudzību. 

Trīs Teslu magētu iekārtas konkursā pieteicās 3 dalībnieki. Par uzvarētāju pasludināja kompāniju "Tradintek". Uzņēmums ar "General Electric" iekārtu konkursā vinnēja ar cenu 1 856 198 eiro. Tā nebija lētākā. Kompānijas "Siemans"  iekārta maksāja pusmiljonu mazāk, taču "Siemans" piedāvājumu atzina par nederīgu.

Vienlaikus ar 1.slimnīcu identisku iekārtu tikai no cita ražotāja iegādājās arī privātā "Medicīnas sabiedrība ARS". ARS izvēlējās "Philips" ražojumu, ko par labāko 2012.un 2013. gadā bija atzinuši Amerikas KLAS pētnieki.

"Ja salīdzina ar konkurentiem, tobrīd tas bija atzīts par labāko modeli pasaulē, un līdz ar to izvēle krita par labu šim. Un vēl es gribu uzsvērt, ka mums vēl svarīgāk par cenu, ir servisa pakalpojumi. Jo iekārtām, izmantojot līzinga pakalpojumu, pašām sevi ir jāatpelna un mums servisa nodrošināšana ir pat vēl svarīgāka par cenu.

Kaut uzskatām, ka nopirkām tajā brīdī labāko iekārtu par labāko cenu - 1 miljonu 650 eiro bez PVN ar pilnu programmas nodrošinājumu, kāds vispār iespējams šai iekārtai," saka SIA "Medicīnas sabiedrība ARS" valdes priekšsēdētājs Māris Andersons. 

ARS šim pirkumam piesaistīja Eiropas fondu finansējumu, tāpēc izlēma netaupīt un pirkt tobrīd  pašu labāko.

"Man ir grūti iedomāties, jo man bija pārrunas ar ražotāju Vīnē pirms aparāta iegādes. Mums apliecināja, ka visa pieejamā programmu pakete ir iepakotoa tajā agregātā, ko mēs iegādājāmies," saka Andersons.

Magnētiskās rezonanses iekārtu ar vēl vairāk papildu iespējām kardioloģiskajai izmeklēšanai nekā Rīgas 1.slimnīcai iegādājās Austrumigaunijas Reģionālā slimnīca Tallinā. Arī kaimiņi to nopirka lētāk nekā Rīgas 1.slimnīca; apmēram par 300 tūkstošiem. Diagnotiskās radioloģijas kīniku Rīgas 1. slimnīcā vada Ardis Platkājis. Iekārtas iegādes brīdī viņš tikai sāka šeit strādāt un iepirkuma komisijā nebija.

Raidījums: "Ja jums prasītu, vai par šo tehniku ir pārmaksāts vai nav, jūs varētu atbildēt?"

Platkājis: "Noteikti ne."

Raidījums: "Kādā līmenī Jūs piedalījāties konkursā, bijāt iepirkuma komisijā?"

Platkājis: "Nē, biju tikai eksperts. Gāju cauri dokumentācijai, un skatījos, vai atbilst vai neatbilst."

Iepirkumu komisiju vadīja Genādijs Sevastjanovs. Bijušais Uroloģijas nodaļas vadītājs, valdē nokļuva slimnīcai kritiskā brīdī un bija klāt tās pārveidē. Viņš ir Saskaņas biedrs. Pēdējās vēlēšanas ievēlēts Rīgas domē par deputātu.

Līgumu par iespējams sadārdzināto iekārtu tolaik parakstīja vadītājs Andrejs Pavārs, bet iepirkumu komisiju vadīja Sevastjanovs. Rīgas 1.slimnīca izpilda valsts nodrošinātās kvotas, un tiek finansēta no Rīgas pašvaldības.

Raidījums: "Kas jums lika domāt, ka tā bija lētākā un izdevīgākā cena?"

Sevastjanovs: "Bija konkurss."

Raidījums: "Tas bija vislētākais piedāvājums?"

Sevastjanovs: "Jā!"

Raidījums: "Un jums nekādu saistību ar viņiem nav?"

Sevastjanovs: "Nekādu!"

Kompānija "Tradintek" ir amerikāņu konglomerāta “GE" pārstāvis Latvijā, uzņēmuma īpašnieks ir lietuvietis Vids Morkūns. 

Vaicāts izskaidrot cenu starpību, SIA "TRADINTEK" valdes loceklis Aleksandrs Packevičs, saka:

"Es nekā nevaru to izskaidrot. Es nezinu komplektāciju, kādu iegādājās ARS. Ražotāju. Tur ir nianses. Cenu starpību veido komplektācija. Bet pie magnētiskās rezonanses to nevar pat salīdzināt. 1.slimnīcā ir par kārtu augstāka klase nekā iegādājās ARS."

Raidījums: " Ir kāda no programmām, kas ir jums un nav ARS?"

Packevičs: "Ir ļoti daudz, kas nav ARS, un vispār nav iespējams pielikt klāt."

Baraņņiks: "Es neesmu speciālists medicīnas aprīkojuma jomā, tas ir viens . Otrs, tas bija pirms četriem gadiem, kad es vēl nebiju kapitāldaļu turētājs uzņēmumā valdei. Bet ņemot vērā, ka medicīnas aprīkojumam ir tik niansēta specifikācija, es atturētos komentēt, vai tas varētu būt lētāk vai dārgāk. "

Rīgas 1.slimnīcas kapitāldaļu turētāja pienākumus no atstādinātā mēra Nila Ušakova ir pārņēmis vicemērs, partijas biedrs Vadims Baraņņiks. Viņš šonedēļ vēl nepieņēma lēmumus attiecībā uz Sevastjanovu, aizbildinoties ar vēl smagākiem jautājumiem, kā, piemēram, tilta slēgšana. 

Vaicāts, vai pirms pieņemt lēmumu, vai Sevastjanovs paliek valdē, neveiksiet kādu auditu vai vismaz pārbaudi uzņēmumā, Baraņņiks sacīja:

"Sākumā es uzdošu jautājumus uzņēmuma valdei, tad pieņemšu lēmumu, vai nepieciešami kādi papildus pasākumi. "

Raidījums: "Cik steidzami risinātiet?"

Baraņņiks: "Pa šo nedēļu noteikti tiksimies."

Lai arī Rīgas vicemērs solīja šonedēl tikties ar Sevastjanovu, tas nenotika. Interesanti, ka kompānija "Tradindek" nesen uzvarējusi valstij piederošajā Rīgas Austrumu klīniskās universitātes konkursā, kur sižetā minētā iekārta jau maksājusi tikai nedaudz virs miljona. Neilgi pēc tam slimnīca no šī firmas bez konkursa iegādājās trīs datortomogrāfus par 2 miljoniem. 

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu