LAU nākamajai ziemai par 100 000€ plāno iegādāties mobilos sensorus ceļa stāvokļa izvērtēšanai (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Paula Čurkste/LETA

 AS "Latvijas autoceļu uzturētājs" (LAU) nākamajai ziemas sezonai plāno iegādāties mobilos sensorus aktuālā ceļu stāvokļa izvērtēšanai par apmēram 100 000 eiro, aģentūrai LETA pastāstīja kompānijas valdes priekšsēdētājs Raitis Nešpors.

Pagājušajā ziemas sezonā LAU pilotprojektā ieviesa mobilos sensorus. To ieviešanas mērķis bija iegūt uzticamu un operatīvu informāciju par ceļu stāvokli. LAU sadarbojās ar autobusu pārvadājumu un loģistikas kompānijām, kas veic regulārus reisus konkrētā maršrutā. Līdz ar to LAU dežuranti varēja operatīvāk pieņemt lēmumus par darbu sākšanu attiecīgajās vietās, skaidroja Nešpors.

Viņš stāstīja, ka pilotprojekta mērķis bija pārbaudīt, cik uzticamu informāciju sensori nodrošina un cik ļoti uz to var paļauties.

"Esam guvuši pārliecību, ka tā ir uzticama un ar to var strādāt. Pilotprojekta ietvaros notika arī dubultās pārbaudes - uz konkrētajiem ceļu posmiem devās mūsu speciālisti, lai pārbaudītu sensora sniegto informāciju. Līdz ar to esam pieņēmuši lēmumu jau nākamajā sezonā sensorus ieviest kā pastāvīgu lietu uz valsts galvenajiem autoceļiem, uz kuriem ir primārā nepieciešamība nodrošināt operatīvu reaģēšanu," stāstīja LAU valdes priekšsēdētājs.

Viņš informēja, ka pilotprojekta laikā LAU sadarbojās ar divām autobusu pārvadājumu kompānijām - SIA "Ventspils reiss" un SIA "Dobeles autobusu parks", kā arī divām loģistikas kompānijām - SIA "Miandum" un AS "Latvijas pasts" apakšuzņēmēju - SIA "Adria 19", piebilstot, ka LAU jau identificējuši, kuri vēl varētu būt potenciāli sadarbības partneri, lai būtu iespējams noklāt visu Latvijas teritoriju.

Jautāts par mobilo sensoru ieviešanas izmaksām, Nešpors teica, ka galveno valsts autoceļu noklāšanai nepieciešami 10-15 šādi sensori un viena sensora iegādes izmaksas ir līdz 7000 eiro.

"Attiecīgi kopumā runājam par aptuveni 100 000 eiro nepieciešamo finansējumu. Provizoriski tiks veikts iepirkums. Zinu, ka tirgū ir vairāki spēlētāji, kas piedāvā šādas tehnoloģijas, mēs varēsim izvērtēt, kurš ir cenai, kvalitātei un vajadzībām atbilstošākais risinājums. Tāpat jāņem vērā, ka tehnoloģijas nepārtraukti attīstās un parādās jauninājumi, kā padarīt šo produktu lētāku vai nodrošināt lielāku datu apjomu," skaidroja LAU valdes priekšsēdētājs.

Viņš arī pastāstīja, ka LAU šo projektu spēs īstenot esošā finansējuma ietvaros.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu