Baltā galdauta svētku ceļvedis (3)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Jau ceturto gadu par godu Latvijas valsts neatkarības atjaunošanai 4. maijā tiek svinēti Baltā galdauta svētki – paceļot valsts karogu, pulcējoties pie balti klātiem galdiem, kavējoties atmiņās par izšķirošajiem notikumiem 1990. gada maijā un nospraužot nākotnes mērķus stiprākai Latvijai tās nākamajā simtgadē.

Šogad īpaši aicina godināt mūsdienu Latvijas varoņus – cilvēkus, kuri ar lepnumu un prieku, nereti spītējot grūtībām, izvēlas varēt, rīkoties un nepalikt vienaldzīgi. 

1990. gada 4. maijā ar Latvijas PSR Augstākās Padomes Deklarāciju - Par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu - tika atjaunota Satversmes sapulces 1922. gada 15. februārī pieņemtā Latvijas Republikas Satversme. Šī deklarācija atjaunoja Latvijas Republikas suverenitāti. Baltā galdauta svētki tiek svinēti par godu Latvijas valsts neatkarības atjaunošanai. Svētku mērķis ir stiprināt tradīciju 4. maijā cilvēkiem pulcēties pie viena galda ģimenes, draugu, kaimiņu vai kopienas lokā, svinot savas valsts esību un godinot tos, kuri palīdzējuši to radīt un nosargāt. Baltā galdauta svētkus cilvēki rada sev paši, uz tiem katrs nāk ar savu cienastu, katrs pievieno galdā un kopīgajās sarunās savu devumu, kopīgi radot svētku sajūtu. Baltā galdauta svētki atgādinās to, ka Latvijas Republikas neatkarības atjaunošana bija rezultāts konkrētu cilvēku neatlaidīgai rīcībai, drosmei un uzdrīkstēšanās.

Dzelzceļa muzejs Baltā galdauta svētkos cienās apmeklētājus ar kūkām

Par godu Latvijas valsts neatkarības atjaunošanai 4.maijā, Dzelzceļa muzejs aicina uz Baltā galdauta svētku svinībām muzejā. Muzeja darbinieki ekspozīcijā klās baltu galdautu un ceps savas labākās kūkas, ar kurām cienās ikvienu apmeklētāju.

Muzejs ir ne tikai vieta, kur aplūkot eksponātus, bet arī vieta, kur var svinēt svētkus kopā ar ģimeni, draugiem un paziņām. Tādēļ aicinām ikvienu radīt kopīgus svētkus muzejā. Turklāt ģimenēm, kas nāks ar pašu pagatavotu cienastu, ieeja būs bez maksas.

Muzejs būs atvērts no plkst. 10.00 – 16.00:

4. maijā Tautas frontes muzejs aicina noskatīties dokumentālo īsfilmu “1990. gada maijs”

Atzīmējot Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas dienu, Latvijas Nacionālā vēstures muzeja (LNVM) Tautas frontes muzeja nodaļa (Vecpilsētas ielā 13/15, Rīgā) sagatavojusi 4. maija svētku programmu “Neatkarības deklarācijai – 29”. Ieeja muzejā bez maksas, apmeklētāji gaidīti no plkst. 10.00 līdz plkst. 16.00. Interesenti aicināti pievienoties Baltā galdauta svinībām turpat muzejā, līdzi ņemot groziņu ar cienastu.

4. maijā Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā programma “Svinību pavasaris”

Visu dienu no 10.00 līdz 17.00, ieeja – brīva.  Vairāk par 1980.–90. gadu nacionālās pašapziņas atmodas un valsts neatkarības atjaunošanas procesiem varēs uzzināt, piedaloties gida vadītā ekskursijā, kurā īpaša uzmanība tiks veltīta izstādes sadaļām “Valstsgribas atdzimšana. Latvijas neatkarības atjaunošana 1986–1991” un “Sarežģītā demokrātija. Latvija 1991–2004”.

Ekskursijas sākums: plkst. 10.00, 12.00 un 14.00.

Attiecīgā laikmeta gars būs izjūtams gan izstādīto priekšmetu stāstos, gan vinila skaņuplašu ierakstos – skanēs gan iepriekš neatļautie un tolaik katrā mājā dzirdamie “Čikāgas piecīši”, gan latviešu strēlnieku dziesmas un 1920.–30. gadu Latvijā populāri skaņdarbi ansambļa “Ornaments” izpildījumā, gan tautas mīlestību sen iemantojušā Eduarda Rozenštrauha akordeons un folklorizējušās melodijas. Būs iespēja izsekot, kā politiskie notikumi atbalsojās radioraidījuma “Mikrofons” dziesmu aptaujā un rokgrupu “Jumprava” un “Pērkons” repertuārā, skanēs arī Atmodas laika skaļākā muzikālā vizītkarte – rokopera “Lāčplēsis”.

4. maijā Jūrmalā tiks svinēti Latvijas valsts neatkarības svētki

Majoros, Jomas ielā pie Horna dārza, 4. maijā no plkst. 12.00 līdz 16.00 jūrmalnieki un pilsētas viesi tiek aicināti uz Baltā galdauta svētkiem, lai svinētu Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienu. Jomas ielā būs klāts 100 metrus garš svētku galds, kur varēs baudīt līdzi paņemto cienastu, noklausīties svētku koncertu, piedalīties sportiskās aktivitātēs un radošās darbnīcās.

Svētku koncertā Horna dārzā svētku koncertā uzstāsies Latvijas dziesminieki un postfolka mūzikas apvienības: dziesminieks Haralds Sīmanis kopā ar mūziķiem Ilzi un Andri Gruntēm, dziedātājs un komponists Lauris Valters, etnodžeza grupa “Bur Mani” kopā ar dziedātāju Elzu Rozentāli. Svētku koncertu noslēgs postfolka grupa “Zāle”.

Majoru stāvlaukumā būs iespēja piedalīties dažādās sporta aktivitātēs un iepazīties ar astoņiem sporta veidiem – basketbolu, futbolu, florbolu, hokeju, riteņbraukšanu, orientēšanos, boksu un vieglatlētiku. Ikviens varēs izmēģināt metienu basketbola grozā, 11 metru futbola soda sitienu, florbola spēli, apgūt inline hokeja pamatelementus, piedalīties veloruļļu sacensībās, orientēties vidē, kā arī izmēģināt boksa ekipējumu un noskriet 50 metru distanci.

Gan lieli, gan mazi svētku apmeklētāji varēs piedalīties boulinga, kērlinga, galda tenisa un citās aizraujošās sportiskās aktivitātes. Tāpat varēs darboties radošās darbnīcās – veidot patriotiskas piespraudes un atstarotājus un izgatavot grāmatzīmes.

Baltā galdauta svētki Ojāra Vācieša muzeja dārzā

Ielūdzam Pārdaugavas draugus un kaimiņus uz valsts svētku pasēdēšanu pie balti klāta galda skaistajā Ojāra Vācieša muzeja dārzā (11:00 - 14:00) ! Aicinām ierasties ar cienastu, savukārt par brīnišķīgu atmosfēru parūpēsies Ojāra Vācieša muzejs un Pārdaugavas radošais centrs.

Baltā galdauta svētki Magdelēnas kvartālā

Aicinām tuvākus un tālākus kaimiņus, radus un draugus kopā atzīmēt Latvijas svētkus Magdelēnas kvartāls. Jau trešo gadu 11:00 pulcēsimies pie balti klātiem galdiem un izbaudīsim kopā būšanu.  Lai skan bērnu smiekli, iepazīstas jaunie un topošie kaimiņi, top lieli plāni apkārtnei un Latvijai, skan mūzika un gaisā virmo vafeļu smarža! Priecāsimies, ja paņemsiet līdzi gan nelielu cienastu ar ko dalīties, gan labu garstāvokli!

Uzzini par citiem Baltā galdauta svētku vietām!

4. maijā ikviens aicināts dalīties ar svētku mirkļiem sociālajos tīklos, foto un ierakstiem pievienojot tēmturus #LV100 #brīvība #BaltāGaldautaSvētki un pieteikt savu Baltā galdauta svētku norises vietu digitālajā kartē, kas tapusi sadarbībā ar pasākumu platformu Kurp.es: kurpes.lv/lv100.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu