Kāpēc būtiska tēma ir vēdera izeja? Skaidro dietoloģe Lolita Neimane

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Maz tiek runāts par tādu tēmu kā vedera izeja, bet tā ir ļoti būtiska. Ir cilvēki, kuriem vēdera izeja ir trīs reizes dienā, un tādi, kuriem reizi piecās. Otrais variants nav normāls, TVNET stāsta Rīgas Stradiņa universitātes Sporta un uztura katedras lektore, studiju programmu Uzturs un Uzturzinātne vadītāja Lolita Neimane.

“Par vēdera izeju viedokļi dalās - tiek uzskatīts, ka caureja ir tad, ja uz labierīcībām jāiet sešas reizes dienā un sajūtas ir nepatīkamas. Vēdera izeja atkarīga no divām lietām - uzņemtā šķidruma un šķiedrvielām.

Ir cilvēki, kas maz lieto ūdeni, un viņiem ir raksturīgi aizcietējumi, kas ir ārkārtīgi kaitīgi, jo var veicināt zarnu divertikulu rašanos. Turklāt pieaug zarnu vēža risks, kas ir izplatīts civilizētajās valstīs.

Piemēram, klijas nodrošina zarnas motoriku, neļaujot tai lēni kustēties. Tomēr klijas jālieto ar mēru, jo tās liedz uzsūkties tādām uzturvielām kā kalcijs un dzelzs. Ir jātiecas ēst rupju pārtiku. Kaut vai ābols! Mūsu platuma grādos tas ir auglis numur viens. Ābola miziņā antioksidantu ir daudzas reizes vairāk nekā iekšpusē. Es ābolu apēdu pilnībā līdz rokā paliek tikai kātiņš. Vai, piemēram, citrusaugļi.

Apelsīnu noskaloju ar verdošu ūdeni, plānā kārtā nomizoju oranžo miziņu un apēdu visus baltumus. Redzu, ka cilvēki mēdz skrupulozi noņemt visus baltumus, lai gan tie ir vērtīgi.

Arī ērkšķogas un cūku pupas es ēdu ar visu mizu. Auzu pārslas vajadzētu izvēlēties rupjas, nevis smalki sastrādātas un sajauktas musli ar cukuru.”

CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu