Koks uz terases – kādu kokmateriālu izvēlēties, lai tas kalpotu ilgāk

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Houzz/Publicitātes foto

Koka mēbeles un detaļas ir lieliska materiālu izvēle, kas piešķirs terasei vai pagalmam vizuālu siltumu un tekstūru. Teju visas koka virsmas terasē izskatīsies lieliski – sākot ar koka grīdām, beidzot ar puķudobju apmalēm, krēsliem un citām mēbelēm. Tomēr koks ne vienmēr ir pateicīgākais materiāls tieši dārza izdaiļošanai – laikapstākļu ietekmē koka virsmas bojājas ātrāk nekā citi materiāli un tas prasa lielākas rūpes.

Cīņā par koka mēbeļu mūža pagarināšanu mūsdienās lielisks palīgs ir eļļas un lakas, kas pasargā koku no mitruma, sēņu sporām un UV starojumu. Taču tikpat liela nozīme ir arī paša kokmateriāla izvēlei – tirgū ir pieejamas mēbeles no koka, kam piemīt dabiskas aizsargspējas pret puvi, kādēļ mēbeles un citi izstrādājumi kalpos ilgāk gan ar, gan bez lakas.

Pret puvi dabīgi izturīgākie koki ir baltā robīnija, tīks, Brazīlijas tabebujas, sarkankoks un cipreses. Tikpat izturīgi koki ir priede, Eiropas lapegle un milzu tūja.

Izmantojot kokmateriālus terasei, jārēķinās, ka ikgadēja pārlakošana, piemēram, terases grīdai, būs neizbēgama. Taču tas nebūt nenozīmē, ka kokmateriāli nav piemēroti āra mēbelēm vai dizaina elementiem.

Terasēm koka grīdas ir estētiski glītākais variants, kā piešķirt patīkamu un dabisku gaisotni, taču šis ir vienlaikus arī visgrūtāk kopjamais grīdas segums ārtelpām. Ieklājot koka grīdu, ņem vērā, ka zem šādas terases ir jānodrošina pēc iespējas labāka noteksistēma – ja ūdens krāsies starp dēļiem, tas paātrinās grīdas pūšanu.

Tāpat koka akcentus mēdz izvēlēties sienas režģim, gar kuru varētu vīties vīteņaugi. Tomēr augi uz lapām uzkrāj mitrumu, kas savukārt veicina koka režģa bojāšanos. Šādam koka akcentam izvēlies pēc iespējas stiprāku kokmateriālu un noklāj to ar lineļļu vai darvu, kas pasargās koka virskārtu no bojāšanās.

Tas pats attiecas uz paceltajām dobēm. Ņemot vērā, ka koka kastēs pēc idejas jānodrošina konstanti nemainīgs mitruma līmenis, koka dēļi ap dobēm bojāsies neiedomājamā ātrumā. Lai paildzinātu pacelto dobju mūžu, iekšpusē ieklāj ģeotekstilu, kas neļaus mitrumam nonākt līdz koka virsmai.

Akcentiem un mēbelēm izvēlies tīku vai sarkankoku, kas būs potenciāli izturīgākais kokmateriāls. Tāpat neaizmirsti mēbeles periodiski apstrādāt ar laku vai eļļu, bet no zemes koku atdali ar metāla līstēm vai plāksnītēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu