Cilvēks, kurš nebaidās "troļļot" Kremli (12)

Foto: AP/Scanpix, kadrs no video, twitter
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Noslēpumainais autors milzu popularitāti iemantojušajam Krievijas sociālo tīklu kontam “StalinGulag”, kas nebaidās “troļļot” Kremli, pēc gadiem ilgušām spekulācijām atklājis savu identitāti. Aiz pseidonīma “StalinGulag” slēpjas Aleksandrs Gorbunovs - tviterī viņam ir vairāk nekā miljons sekotāju, bet sociālajā tīklā “Telegram” - 300 000. Savos ierakstos Aleksandrs trāpīgi un ironiski stāsta par Krievijā notiekošo, nevairoties kritizēt varas iestādes, vēsta Lielbritānijas raidsabiedrība BBC. 

Lēmumu atklāt savu identitāti Gorbunovs skaidro ar centieniem nepieļaut, lai varas iestādes vēršas pret viņa ģimeni. Pagājušās nedēļas sākumā Aleksandra māti apmeklēja policija. Šis apmeklējums saistīts ar viņas dēla aktivitātēm internetā. 

Kas ir “StalinGulag”? 

2017.gadā Krievijas opozīcijas līderis un skarbs Kremļa kritiķis Aleksejs Navaļnijs nodēvēja “StalinGulag” par nozīmīgāko politisko komentētāju Krievijā.

Starp pēdējiem “StalinGulag” komentāru objektiem bija Ziemeļkorejas diktatora Kima Čenuna vīzīte Krievijā, Krievijas valdības plāni ieviest 5G mobilo sakaru tehnoloģiju, prezidenta vēlēšanas Ukrainā, kā arī Krievijas plāni aizliegt Spānijas šķiņķa un Itālijas siera importu. 

Gorbunovs savos vēstījumos regulāri izceļ Krievijas ikdienas dzīves absurdu un netaisnīgumu. 

“Ir neiespējami klusēt, kad [Krievijā] notiek vājprātīgas lietas,” sarunā ar BBC norāda Aleksandrs. 

Paša Aleksandra stāsts, vēl pirms viņš kļuva par lielāko Kremļa kritiķi sociālajos tīklos, arī ir ievērības cienīgs. 

Aleksandrs Gorbunovs ir dzimis 1992.gadā Dagestānas galvaspilsētā Mahačkalā. 

Aleksandram jau agrā bērnībā tika konstatēta mugurkaula muskulārā atrofija, kā rezultātā viņš gandrīz visu savu dzīvi ir pavadījis ratiņkrēslā. 

Aleksandrs vienmēr ir bijis ļoti aktīvs. 13 gadu vecumā viņš sāka nodarboties ar uzņēmējdarbību, pārdodot uztura bagātinātājus internetā. 

Kopš tā laika viņš ir kļuvis par veiksmīgu finanšu tirgus brokeri, kas specializējās kriptovalūtās un atvasinātajos finanšu instrumentos. 

Šobrīd Aleksandrs kopā ar savu sievu dzīvo Maskavā. Viņš pats saka, ka viņam ir laba dzīve, ar regulāriem restorānu un teātru apmeklējumiem. 

Tomēr viņš uzsver, ka kā cilvēkam ar kustību traucējumiem, viņam ir labi jāpelna, lai viņš varētu samaksāt par palīdzību, kas viņam nepieciešama, lai varētu dzīvot normālu dzīvi. 

“Es tikai gribēju rakstīt” 

Gorbunovs ir cilvēks, kurš vēlas lietderīgi izmantot katru brīdi laika, kas viņam vēl atlicis. Jaunais vīrietis apzinās, ka medikamenti nespēj apturēt viņa veselības stāvokļa pasliktināšanos, un tieši tāpēc viņš ir atteicies no medikamentu lietošanas, lai tādējādi censtos paildzināt savu dzīvi. 

“Viens gads vairāk, viens mazāk - tas man neko nenozīmē. Es nevēlos pavadīt savu atlikušo dzīvi slimnīcā,” uzsver Gorbunovs. 

Anonīmu “Twitter” kontu ar nosaukumu “StalinGulag” Aleksandrs izveidoja 2013.gadā. 

Tajā laikā viņš dzīvoja Mahačkalā un lielāko daļu laika pavadīja mājās, jo Mahačkalā nav viegli pārvietoties cilvēkiem ratiņkrēslā. 

“Es tikai gribēju rakstīt. Dators un internets nozīmēja, ka es varu sekot līdzi visam, kas notiek pasaulē. Man vienmēr ir interesējusi politika,” norāda Aleksandrs. 

Kāpēc tieši “StalinGulag”? 

Šādu nosaukumu Gorbunovs izvēlējies kā “troļļošanas” formu, lai ar to norādītu uz viltus paralēlēm starp Staļina ēru un mūsdienu Krieviju. 

“[Krievijā] pie varas esošie cilvēki vēlas, lai mēs domājam, ka viņi ir biedējoši, kā [Staļina ēras] slepenpolicija. Tomēr tas tā nav. Sirdī viņi ir komerciāli noskaņoti cilvēki, kuriem patīk nauda un grezna dzīve,” uzskata Gorbunovs. 

Līdz 2016.gadam “StalinGulag” kontam tviterī bija jau vairāk nekā 400 000 sekotāju, un Aleksandrs nolēma paplašināt darbību, izveidojot arī savu kanālu ziņojumu apmaiņas aplikācijā “Telegram”. 

Krievu uzņēmēja Pāvela Durova radītais tīkls “Telegram” ļauj tā lietotājiem izveidot savus anonīmus kanālus, lai tiešā veidā dalītos informācijā ar attiecīgā kanāla sekotājiem. 

“Telegram” kanāli ir ieguvuši mizu popularitāti Krievijā un citās valstīs, kur ir ierobežota vārda brīvība. 

Kā “StalinGulag” zaudēja anonimitāti? 

Līdz 2018.gadam “StalinGulag” bija kļuvis par vienu no populārākajiem “Telegram” kanāliem Krievijā. 

Gadiem ilgi “StalinGulag” autora identitāte bija rūpīgi glabāts noslēpums. 

Kad Krievijas medijs RBC 2018.gadā norādīja uz “StalinGulag” “Telegram” kanāla saistību ar Aleksandra Gorbunova vārdu, “StalinGulag” reaģēja ar stingru noliegumu. 

Tomēr viss mainījās pagājušajā nedēļā, kad policija Mahačkalā apmeklēja Gorbunova māti. 

Policisti sievieti informējuši, ka viņas telefons izmantots, lai izteiktu spridzināšanas draudus. 

Policija kontaktējusies arī ar Maskavā dzīvojošiem Gorbunova radiniekiem. 

Šis stāsts izraisīja patiesu vētru Krievijas sociālajos tīklos, daudziem cilvēkiem paužot savu atbalstu “StalinGulag” un tā autoram. 

Šī jezga likusi Gorbunovam pieņemt lēmumu atklāt savu identitāti, viņam cerot, ka tādā gadījumā varas iestādes liks mieru viņa radiniekiem. 

“Tas būtu briesmīgi, ja kādam no viņiem nāktos ciest. Ne tikai no varas iestādēm, bet arī no [prokremliskiem] fanātiķiem,” norāda Gorbunovs. 

Šopavasar Krievija apstiprināja likumu, kas aizliedz “viltus ziņu” izplatīšanu un paredz atbildību par necieņas izrādīšanu valsts varai. 

Šis likums varētu sarežģīt dzīvi tādām sociālo tīklu personām kā “StalinGulag”. 

Policija ar pašu Gorbunovu līdz šim gan vēl nav sazinājusies. 

“Es par sevi nebaidos. Viņi nevar spert jebkādus soļus, lai mani ierobežotu, jo es ar ierobežojumiem dzīvoju visu savu dzīvi. Nekas nav mainījies. Es turpināšu rakstīt tāpat, kā esmu darījis līdz šim,” norāda Aleksandrs. 

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu