Boltons: ASV sūtīs uz Tuvajiem Austrumiem "skaidru vēstījumu Irānai" (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/AFI

Amerikas Savienotās Valstis nosūtīs uz Tuvajiem Austrumiem kuģu grupu lidmašīnu bāzes kuģa "USS Abraham Lincoln" vadībā un bumbvedējus, lai dotu "skaidru un nepārprotamu vēstījumu" Irānai, paziņojis ASV prezidenta Donalda Trampa padomnieks nacionālās drošības jautājumos Džons Boltons.

Viņš norādījis, ka šis lēmums ir reakcija "uz vairākiem satraucošiem signāliem un brīdinājumiem", sīkāk nekomentējot savus vārdus.

"Mērķis ir nosūtīt Irānas režīmam skaidru un nepārprotamu vēstījumu, ka uz jebkādu uzbrukumu ASV vai mūsu sabiedroto interesēm tiks atbildēts ar bezkompromisa spēku," teikts Boltona paziņojumā, kas izplatīts svētdien vēlu vakarā.

"ASV negrib karu ar Irānas režīmu, bet mēs esam pilnīgi gatavi atvairīt jebkādu uzbrukumu tiklab no organizācijām, kas saistītas ar Irānu, kā no Islāma revolucionārās gvardes vai Irānas regulārās armijas puses."

Kā norādījis Pentagona pārstāvis, kas vēlējies palikt anonīms, šis solis saistīts ar pazīmēm, kas liek domāt, ka Irāna un to atbalstošie spēki gatavo iespējamu uzbrukumu ASV spēkiem šai reģionā.

No ASV sankcijām jūtami cietusi Irānas ekonomika, īpaši naftas nozare, un pastāv bažas, ka sankciju pastiprināšana var izraisīt starptautisku militāru un politisku spriedzi.

ASV nesen paziņoja, ka visām valstīm jārēķinās ar sankcijām, ja tās pirks Irānas naftu, atceļot arī tos izņēmumus, kas šai ziņā vēl bija noteikti vairākām valstīm.

Vašingtona aprīlī arī pasludināja Irānas elites militāro vienību Islāma Revolucionāro gvardi (IRGC), kas tika izveidota pēc 1979.gada Islāma revolūcijas, par teroristisku organizāciju.

Irāna savukārt piedraudējusi slēgt Hormuza šaurumu, kas atrodas svarīga pasaules jūras transporta maršruta ceļā, un tas var novest pie militārām sadursmēm un problēmām pasaules naftas tirdzniecībā.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu