Venecuēla sāks izmeklēšanu pret deputātiem, kuri atbalstīja Gvaido organizēto sacelšanās mēģinājumu (1)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Venecuēlas Augstākā tiesa otrdien devusi rīkojumu sākt izmeklēšanu pret vairākiem parlamenta deputātiem, kuri pagājušajā nedēļā atbalstīja opozīcijas līdera Huana Gvaido organizēto sacelšanās mēģinājumu.

Tiesa paziņoja, ka lūgusi ģenerālprokuroru Tareku Viljamu Saabu sākt kriminālizmeklēšanu pret sešiem opozīcijas deputātiem par valsts nodevību un sazvērestību.

Gvaido, kurš 23.janvārī pasludināja sevi par prezidenta pienākumu izpildītāju un kuru par leģitīmu Venecuēlas valsts vadītāju atzinušas aptuveni 50 valstis, nav tiesas nosaukto politiķu vidū.

Sarakstā minēts Nacionālās sapulces priekšsēdētājs Enri Ramoss Aljups, kā arī deputāti Luiss Florido, Marianela Magallanesa, Hosē Kalzadilla, Ameriko De Grasia un Rihards Blanko.

Augstākā tiesa arī lūgusi valdošo Konstitucionālo sapulci, ko veido prezidenta Nikolasa Maduro atbalstītāji, apsvērt iespēju atcelt deputātu tiesisko imunitāti.

Konstitucionālā sapulce jau paziņojusi, ka atcels imunitāti visiem deputātiem, kuri atbalstījuši sacelšanās mēģinājumu.

Jau vēstīts, ka situācija Venecuēlā saasinājās pagājušajā nedēļā, kad Gvaido aicināja bruņotos spēkus sākt sacelšanos pret Maduro. Protestos pēc neveiksmīgā sacelšanās mēģinājuma 30.aprīlī un 1.maijā dzīvību zaudēja pieci cilvēki, vairāki desmiti tik ievainoti un 233 aizturēti.

Saabs paziņojis, ka varasiestādes jau izdevušas orderus 18 cilvēku aizturēšanai saistībā ar apvērsuma mēģinājumu. Viņš atklāja, ka šo cilvēku vidū ir gan civilpersonas, gan militārpersonas.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu