Melnkalnē notiesā 14 cilvēkus par apvērsuma mēģinājumu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Policijas apsardze pie Melnkalnes Augstākās tiesas ēkas Podgoricā
Policijas apsardze pie Melnkalnes Augstākās tiesas ēkas Podgoricā Foto: Reuters/ScanPix

Melnkalnes tiesa ceturtdien piespriedusi cietumsodus 14 cilvēkiem, tostarp diviem opozīcijas līderiem un diviem Krievijas pilsoņiem par 2016.gada oktobrī notikušo apvērsuma mēģinājumu.

Prokrieviskajiem Demokrātiskās frontes politiķiem Andrijam Mandičam un Milanam Kneževičam piespriesti pieci gadi cietumā par līdzdalību "noziedzīgā organizācijā", kuras mērķis bija "nepieļaut Melnkalnes iestāšanos NATO", paziņoja tiesa.

Vissmagākais sods - 12 un 15 gadi cietumā - aizmuguriski piespriesti Krievijas pilsoņiem Vladimiram Popovam un Eduardam Šišmakovam, kuri, pēc apsūdzības puses teiktā, ir Krievijas izlūkdienesta darbinieki.

Kā norādīja apsūdzības puse, viņi bijuši apvērsuma iniciatori un organizatori, kā arī apgādājuši tā dalībniekus ar naudu un instrukcijām.

Bez viņiem notiesāti arī deviņi Serbijas un vēl viens Melnkalnes pilsonis.

Viņi notiesāti par to, ka mēģinājuši gāzt toreizējā prorietumnieciskā premjera Milo Džukanoviča valdību, lai nepieļautu valsts iestāšanos NATO.

Melnkalnes amatpersonas tieši apsūdzējušas Maskavu puča atbalstīšanā.

2016.gada oktobrī, kad Melnkalnē notika parlamenta vēlēšanas, valstī tika plānots apvērsums. Tā gaitā bija paredzēts noslepkavot Džukanoviču, kura vadītā valdība atbalstīja pievienošanos NATO.

Melnkalne oficiāli pievienojās NATO 2017.gada jūnijā un risina sarunas par iestāšanos Eiropas Savienībā (ES).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu