Filma par pedofiliju baznīcā, kas satricināja Poliju (6)

Foto: kadri no filmas
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

11.maijā vietnē “YouTube” tika ievietota neatkarīgā Polijas žurnālista Tomaša Sekelska veidotā dokumentālā filma “Tikai nevienam nestāsti”, kurā stāstīts par pedofiliju Polijas Katoļu baznīcā un par baznīcas centieniem pasargāt varmākas no atbildības. Nedēļas laikā filmu noskatījušies vairāk nekā 18 miljoni cilvēku. Šī filma arī nopietni iedragājusi valdošās partijas “Likums un taisnīgums” (PiS) izredzes uz uzvaru maija beigās notiekošajā Eiropas Parlamenta vēlēšanās, ņemot vērā šīs partijas ciešās saites ar katoļu baznīcu, vēsta Krievijas medijs “Meduza”.

Filmas “Tikai nevienam nestāsti” pamatā ir nu jau pieaugušo mācītāju-pedofilu upuru dialogi ar varmākām, kas nofilmēti ar slēpto kameru.

Vienā no filmas ainām 39 gadus vecā Anna Misjeviča prasa gados vecam mācītājam Janam, vai viņš atceras, kā ņēmis Annu bērnībā pie rokas, lai masturbētu, un vai viņš saprot, ka viņš izpostījis viņai dzīvi un ka viņai joprojām rādās murgi.

Mācītājs jautā, kāpēc Anna pie viņa nav nākusi agrāk, kad viņš vēl varējis kaut ko labot. Vīrietis pauž viedokli, ka viņš iepriekš darbojies “sātana ietekmē”.

Mācītājs arī lūdz sievietei piedošanu un lūdz atļauju noskūpstīt viņas roku.

Anna atbild, ka atvainošanos pieņem, bet sev pieskarties neļauj.

Cits filmas varonis ir Mareks Miļevčiks - viņš kļuva par katoļu priestera Františeka Cibuļas upuri. Mareks stāsta, ka viņiem ar mācītāju sākotnēji bijušas draudzīgas attiecības, bet mācītājs vēlējies, lai viņi kļūtu tuvāki.

Marekam tolaik bija 12 vai 13 gadi. Mācītājs viņam teicis “tikai nevienam nestāsti” - šī frāze beigās izvēlēta par filmas nosaukumu.

Cibuļa nomira, neilgi pirms darbs pie filmas tika pabeigts. Filmas komanda filmēja Cibuļas bēres, kurās augsti stāvošas Polijas baznīcas amatpersonas teica sērīgas un cildinošas runas.

Šīs amatpersonas, visticamāk, zināja, ka aptuveni trīs mēnešus pirms nāves Cibuļam tika izvirzītas oficiālas apsūdzības bērnu seksuālā izmantošanā.

Filmā tiek stāstīts arī par mācītāju Darjušu Olejničaku, kuram baznīca esot ļāvusi turpināt darbu ar bērniem pat pēc tam, kad viņš tika notiesāts par septiņgadīgas meitenes seksuālu izmantošanu. Pēc filmas iznākšanas Olejničaks paziņoja, ka gatavojas aiziet no baznīcas.

Foto: kadrs no filmas

Sola bargākus sodus par pedofiliju

Filmas autori uzskata, ka par bērnu seksuālu izmantošanu Polijas Katoļu baznīcā zinājis arī Polijā dzimušais Romas katoļu pāvests Jānis Pāvils II, tomēr laikā, kad Polijā valdīja komunistiskais režīms, šī informācija tika apzināti noklusēta, lai negrautu baznīcas tēlu.

Polijas Katoļu baznīcas pārstāvis Vojteks Polāks pēc filmas iznākšanas baznīcas vārdā lūdz piedošanu par “rētām, ko baznīcas kalpotāji atstājuši”.

Polāks uzsver, ka viņu satricinājis filmā redzētais, bet upuru ciešanas viņā rada sāpes un milzīgu kaunu.

Savukārt Polijas bīskapu konferences vadītājs Staņislavs Gadeckis pateicies filmas veidotājiem par darbu un arī lūdzis poļu tautai piedošanu par sagādātajām ciešanām.

Tikmēr Gdaņskas arhibīskaps Lešeks Slavojs paziņojis, ka filmu nav redzējis, tomēr tas viņam nav traucējis apsūdzēt filmas veidotājus skandāla uzpūšanā, balstoties vien uz atsevišķiem stāstiem.

Paziņojumu pēc filmas iznākšanas izplatīja arī partija PiS, paziņojot, ka tuvākajās dienās tikšot sāktas debates par bargāku sodu noteikšanu par bērnu seksuālu izmantošanu.

Šobrīd par bērna izvarošanu Polijā draud 15 gadu cietumsods, bet izmaiņas likumos paredz šo sodu palielināt līdz 30 gadiem.

Foto: kadrs no filmas

Iepriekš jebkādi pārmetumi baznīcai bija nepatriotiskuma izpausme

Valdības kritiķi norāda, ka vēl neilgi pirms filmas iznākšanas PiS aktīvi aizstāvēja Polijas Katoļu baznīcu.

Valdošās partijas ieskatā Katoļu baznīca ir viena no svarīgākajām poļu tautas identitātes sastāvdaļām.

“Bez baznīcas nav Polijas. Kurš paceļ roku pret baznīcu, paceļ roku pret Poliju,” 4.maijā paziņoja PiS līderis Jaroslavs Kačinskis.

Ar šādiem vārdiem viņš atbildēja uz poļu publicista Lešeka Jadževska teikto, ka Katoļu baznīcai, kas grimst pedofilijas skandālos un kas ir sasmērējusies cīņā par naudu un ietekmi, vairs nav tiesību uzņemties nācijas sirdsapziņas lomu.

Foto: kadrs no filmas

Pagājušajā gadā Polijā jau iznāca filma par mācītājiem – to nodēvēja par uzbrukumu baznīcai

Pagājušajā gadā Polijā iznāca mākslas filma “Garīdzniecība” - tajā stāstīts par katoļu mācītājiem, kuru pārmērīgi lieto alkoholu, izmanto prostitūtu pakalpojumus un ir saistīti ar organizēto noziedzību un galēji labējo grupējumiem.

Šo filmu PiS nodēvēja par uzbrukumu baznīcai.

PiS pārstāvošais Polijas kultūras ministra vietnieks Jaroslavs Selins paziņoja, ka šī filma ekspluatējot negatīvos stereotipus par Poliju.

Polijas politikas analītiķi paauž viedokli, ka PiS paustais atbalsts baznīcai filmas “Tikai nevienam nestāsti” kontekstā var iedragāt partijas izredzes 26.maijā notiekošajās Eiropas Parlamenta vēlēšanās.

Valdošās partijas oponenti apsūdz PiS centienus slēpt baznīcā pastrādātos noziegumus.

Kā iepriekš vēstīja ASV laikraksts “The Washington Post”, Polija ir viena no reliģiozākajām valstīm Eiropā – 87% valsts iedzīvotāju sauc sevi par katoļiem, bet 40% no viņiem dievkalpojumus apmeklē katru nedēļu.

VIDEO: Filma “Tikai nevienam nestāsti” poļu valodā, ar subtitriem angļu valodā

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu