Birokrātijas slazdos: darba devēja neizdarības dēļ migrantu ģimene izraidīta no Zviedrijas (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Reuters

Kāda imigrantu ģimene no Albānijas tikusi izraidīta no Zviedrijas, jo ģimenes galvas darba devējs kļūdas rezultātā izmaksājis viņam pārāk mazu kompensāciju par neizmantotajām atvaļinājuma dienām, – šis ir jaunākais piemērs Zviedrijas nepielūdzamajai birokrātijai, kas piemēro valstī spēkā esošos striktos darba atļauju noteikumus, vēsta tīmekļa medijs “The Local”.

Hodžu ģimene no Albānijas Krūnuberjas apgabalā Zviedrijas ziemeļos dzīvo kopš 2013.gada, tomēr tagad ģimenei likts doties prom, jo ģimenes tēvs Gentains Hodža nav saņēmis pagarinājumu savai darba atļaujai.

Vīrietis Zviedrijas medijiem norādījis, ka darba atļauja viņam neesot pagarināta, jo darba devējs viņam neesot laicīgi izmaksājis visu atvaļinājuma kompensāciju, šādu lēmumu skaidrojot ar naudas grūtībām.

Vīrietis uzsver, ka radusies situācija nekādā veidā nav viņa vaina.

“Mans jaunākais dēls ir dzimis Zviedrijā, kāpēc viņš nedrīkst šeit uzaugt? Es neesmu izdarījis neko nepareizu,” norāda Hodža.

Zviedrijas likumi nosaka, ka tie strādājošie, kam gadā pienākas 25 atvaļinājuma dienas, tikai piecas no šīm dienām drīkst neizmantot konkrētajā gadā. Visas pārējās neizmantotās atvaļinājuma dienas, kas pārsniedz šo limitu, darba devējam ir jākonvertē naudā, kas jāizmaksā darbiniekam.

Hodža nebija izmantojis kopumā 58 atvaļinājuma dienas, ko viņš bija uzkrājis trīs gadu periodā.

Viņa darba devējs nebija laicīgi izmaksājis kompensāciju par šīm dienām, un tas negatīvi ietekmēja lēmumu par darba atļaujas pagarināšanu.

Dažas dienas pēc Migrācijas dienesta lēmuma nepagarināt Hodžas darba atļauju darba devējs visas savas saistības nokārtoja pilnībā, tomēr dienests savu lēmumu vairs nemainīja.

2017.gadā Zviedrijā stājās spēkā jauni noteikumi, kas nosaka, ka strādājošā darba atļauja netiek anulēta gadījumā, ja tikušas pieļautas nelielas nepilnības visu prasību izpildē.

Skaidrojot daba atļaujas anulēšanu Hodžam, Zviedrijas Migrācijas dienests uzsver, ka 58 neizmantotas atvaļinājuma dienas neesot uzskatāmas par nelielu pārkāpumu.

Lai iegūtu jaunu darba atļauju, Hodžam tai jāpiesakās Albānijā.

Tas nozīmē, ka vīrietim nāksies pamest gan darbu, gan viņam piederošo māju, lai dotos atpakaļ uz dzimteni un sāktu formalitāšu kārtošanu no jauna.

Hodžu ģimene Migrācijas dienesta lēmumu ir pārsūdzējusi vairākās Zviedrijas institūcijās, tomēr panākt nelabvēlīgā lēmuma atcelšanu ģimenei pagaidām nav izdevies.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu