Buku invāzija dārzā? Augi, kuri atbaidīs stirnas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Tiem, kam īpašumā ir lauku mājas vai paši dzīvo nomaļākās sētās, dzīvnieku apciemojumi Latvijas apstākļos nav retums. Lai gan dažam dzīvnieku apciemojumi ir kā svētība, tomēr dzīvnieki ne vienmēr nāks par labu dārzam, it īpaši stirnas, kas labprāt mielojas ar dārza veltēm. 

Bukši

Šie nelielie zaļie krūmi ir lielisks dekoratīvais augs, no kura ir iespējams izgriezt visdažādākās formas. Šā iemesla dēļ šos augus var stādīt kā dzīvžogu un pie reizes neļaut briežiem un stirnām iejozt dārzā. Zaļās lapas izplata dzīvniekam netīkamu aromātu, kura dēļ tas augam netuvojas. 

Foto: Pixabay

Krūmu čuža jeb klinšrozīte 

Šie rožu dzimtas augi ir ziedoši krūmi, kas padarīs dārzu košāku ar tā ķiršu kokam līdzīgajiem ziediem. Arī šie krūmi briežiem šķiet absolūti nepievilcīgi, un tie augam un pat dārzam nemaz netuvosies. 

Japānas spireja

Kaut arī dārzniekus nomāc jautājums, kādēļ garkājainie zālēdāji izvairās no Japānas spirejas, tomēr šī ir laba ziņa dārzniekiem. Šim skaistajam augam ir raksturīgas dzeltenīgas lapas un sarkani ziedi, kas krāšņi zied no pavasara beigām līdz pat vasaras noslēgumam.  

Kadiķis

Šiem krūmiem ir vairākas funkcijas dārzā - sākot ar zemajiem krūmiem, beidzot ar dzīvžogiem. Kadiķi briežus un arī grauzējus atbaida ar to specifisko aromātu, tāpēc šos augus var izmantot kā dabisku barjeru starp dārzu un savvaļas pusi. 

Foto: Pixabay

Dārza verbēna 

Verbēnas ir vienas no skaistākajām briežu atbaidītājām - dārzniecības veikalu sortimentā ir zilu, baltu, rozā, violetu, tumši sarkanu, dzeltenu un jauktu toņu verbēnu sēklas. 

Balodeņlapu perovskija

Neparastās, lavandām līdzīgās ziemcietes ir ideāls augs tukšo laukumu aizpildīšanai dobēs, turklāt tās izdaiļos dārzu samērā ilgi - no jūlija līdz pat oktobra pirmajām salnām. Arī šie dārza augi nepatiks stirnām. 

Lauvmutītes

Košās un krāsainās lauvmutītes ir bišu un kameņu magnēti, tomēr stirnām un briežiem šīs raibās puķes ar neparastās formas ziediem neies pie sirds. 

Foto: Pixabay

Maijpuķītes

Aromātiskās maijpuķītes ir īpaši iemīļots augs gan Latvijā, gan arī citviet pasaulē. Ne velti zvanu formas ziediņi ir tik mīļi - šie augi ir vizuāli patīkami, aromātiski un pavasarī dārzu pārvērš par pasakainu oāzi. Tomēr ne visiem šie augi šķitīs tik pievilcīgi - maijpuķīšu saldais aromāts atbaidīs stirnas un briežus. 

Sudrablapu krustaine

Šos savdabīgos augus pārsvarā audzē tieši to pelēcīgā un vēsā izskata dēļ. Sudrablapu krustaine ir populārs akmensdārzu iemītnieks, kas ne tikai izcels krāšņākās dārza puķes, bet arī liksies īpaši negaršīgs stirnām un briežiem. 

Peonijas

Šīs greznās puķes pēdējos gados ir kļuvušas par Instagram lietotāju hitu un dekoru, tās iecienījusi pat Saseksas hercogiene Megana Mārkla. Līdz ar peoniju pasakaino skaistumu tās ir arī lieliskas grauzēju un briežu aizbaidītājas - dzīvniekiem peoniju aromāts šķiet tik nepatīkams, ka pietiks vien ar vienu vai diviem pilnbriedā uzziedējušiem ziediem, lai dzīvnieki dārzam netuvotos. 

Foto: Unsplash
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu