Mājas uzkopšana ar mazo palīgu - kā iesaistīt bērnu tīrīšanas darbos

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Momenti.lv/Daiga Ellaby

Teju katrs piekritīs, ka bērnus ir jāsāk iesaistīt mājas uzkopšanā jau agrā vecumā - šādi atvase iemācīsies atbildības izjūtu, apzinīgumu un produktivitāti. Tieši šā iemesla dēļ bērnus ir ieteicams iesaistīt mājas darbos jau kopš brīža, kad mazais ir iemācījies staigāt un spēj paveikt elementārākos darbiņus. 

Sāc iesaistīt darbos agrā vecumā

Kad mazulis ir sasniedzis gada vai divu vecumu, bērns cenšas atdarināt vecākus vai vecākos brāļus vai māsas arī tad, kad ģimene veic tīrīšanas darbus. Šajā vecumā bērni ļoti vēlas "palīdzēt", iesaistoties ar rotaļlietām, kas atgādina tīrīšanas rīkus. Iesaistīšana mājas darbos ne tikai uz kādu brīdi aizņems bērnus ar kādu nodarbi, bet arī iemācīs darboties, veicinās kognitīvās spējas un ilgtermiņā atmaksāsies pašiem vecākiem. Iemāci bērnam paveikt pavisam elementāras lietas, piemēram, satīrīt aiz sevis atstāto šmuci, piemēram, saslaucīt izlijušu sulu, putru vai ūdeni; aiznest savu bļodiņu līdz izlietnei; nolikt vietā rotaļlietas vai kurpītes; izmest tukšu iepakojumu miskastē.   

Foto: Momenti.lv/Daiga Ellaby

Pakāpeniski papildini darāmo darbu sarakstu un māci

Mazajam augot sāc mācīt pieaugušo pienākumus un atbildību. Pieaugušo darbi stiprinās bērna pašvērtējumu un veicinās patstāvību un atbildību. Pirmsskolas vecuma bērnam pastāsti par pienākumiem un kā paveikt attiecīgos darbus, piemēram, kā un cik daudz iebērt mājdzīvnieka barību bļodiņā, kā sakārtot apavus koridorā, saklāt gultu, salocīt drēbes, sakārtot spilvenus un krēslus, kur likt netīro veļu. 

Foto: Momenti.lv/Marta Logina

Uzslavē un nesodi

Lai vecinātu pozitīvu pieredzi mājas uzkopšanā, nesodi vai nekritizē bērnu par nepareizi vai nevīžīgi izpildītu darbu, bet iesaki, kā to paveikt labāk nākamajā reizē. Neaizmirsti bērnu uzslavēt, bet par vairākiem paveiktiem darbiem apbalvo mazo ar konfekti. Ņem vērā - bērnam uzdod izpildīt tādus darbus, kurus viņš ir spējīgs paveikt. 

Tāpat, lai maksimizētu labi padarīta darba sajūtu, izvēlies uzdot bērnam tādus darbus, kas sniedz redzamus rezultātus. Piemēram - apavu sakārtošanu apavu plauktiņā. 

Foto: Pixabay
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu