ASV baņkieris noliedz kredīta izsniegšanu Manafortam apmaiņā pret amatu Trampa administrācijā (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Bijušais ASV prezidenta Donalda Trampa kampaņas vadītājs Pols Manaforts
Bijušais ASV prezidenta Donalda Trampa kampaņas vadītājs Pols Manaforts Foto: Reuters/ScanPix

​ASV baņķieris noliedzis savu vainu apsūdzībās, ka apmaiņā pret augsta ranga amatu ASV prezidenta Donalda Trampa valdībā izsniedzis riskantus aizdevumus bijušajam Trampa kampaņas vadītājam Polam Manafortam.

54 gadus vecais Stīvens Kalks, kurš vadīja nelielo banku "The Federal Savings Bank", tiesā noliedza vainu apsūdzībā par kukuļošanu, izmantojot finanšu institūciju. Pēc īsas sēdes Manhetenas federālajā tiesā viņš tika atbrīvots pret piecu miljonu ASV dolāru (4,5 miljonu eiro) drošības naudu. Notiesāšanas gadījumā viņam draud līdz 30 gadu ilgs cietumsods.

Tiesnese Debra Frīmena aizliedza Kalkam, kurš dzīvo Čikāgā, tikties ar bankas darbiniekiem, izņemot viņa brāli, līdz prokuratūra nākamnedēļ iesniegs detalizētu sarakstu ar personām, ar kuram viņam liegta saziņa.

Nelielā banka, kurā Kalks bija vadītājs, paziņoja, ka Kalks tajā vairs neveic nekādus pienākumus un nav iesaistīts tās darbā. "The Federal Savings Bank" norādīja, ka īpašais prokurors un federālais tiesnesis noteikuši, ka banka ir Manaforta noziegumu upuris un nav apsūdzēta nekāda veida noziegumos.

Savukārt Kalka advokāts Džeremijs Margoliss sacīja, ka apsūdzība ir nepamatota un viņa klienta dibinātā banka un viņš pats kļuvis par "Manaforta kunga krāpniecības upuri".

Prokuratūra apgalvo, ka Kalks izmantoja savu amatu bankā, lai apstiprinātu 16 miljonu ASV dolāru augsta riska aizdevumus, kurus zemāka ranga bankas vadības pārstāvji mudinājuši neizsniegt.

Izmeklētāji atklājuši, ka Kalks mēģināja iegūt augsta ranga amatu Trampa administrācijā, bet risks neatmaksājās, jo viņš nav ieguvis kāroto darbu un ir zaudējis to, kas viņam bija.

Manaforts mudināja Trampa znotu Džeredu Kušneru apsvērt Kalku Aizsardzības ministrijas armijas sekretāra amatam, liecina elektroniskā pasta sarakste pirms 2016.gada ASV prezidenta vēlēšanām.

Prokuratūra norādīja, ka laikā, kad notika apstiprināšanas process Manaforta kredītiem, Kalks iesniedza viņam sarakstu ar valdības amatiem, ko vēlētos, kā prioritāru nosaucot finanšu ministra, finanšu ministra vietnieka, tirdzniecības ministra un aizsardzības ministra, kā arī 19 vēstnieku amatus, priekšroku dodot vēstnieka amatam Lielbritānijā, Francijā, Vācijā vai Itālijā.

Manaforts 2016.gada 30.novembrī Kušneram nosūtīja elektroniskā pasta vēstuli ar Kalka un vēl divu citu personu vārdiem, "kam vajadzētu būt Trampa administrācijā". Kušners atbildēja: "Strādāju pie tā!"

Lai gan Kalks bija uz oficiālu darba interviju kā armijas sekretāra vietnieka amata pretendents, šo amatu viņš neieguva, lai gan apstiprināja kredītus Manafortam.

Manaforts ilgu laiku bija republikāņu polittehnologs un divus mēnešus vadīja Trampa aģitācijas štābu. Viņš bija pirmais cilvēks, kuram īpašais prokurors izvirzīja apsūdzības.

Manaforts augustā tika notiesāts par izvairīšanos no nodokļiem un citiem finanšu noziegumiem, un mēnesi vēlāk viņš atzina vainu divos apsūdzību punktos sazvērestībā un liecinieka iespaidošanā.

Viņš tad piekrita sadarboties ar īpašo prokuroru, šādi cenšoties nodrošināt mazāku sodu, bet viņam piespriest septiņu ar pusi gadu cietumsods par apsūdzībām dažādos noziegumos.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu