Ušakovam un Amerikam nevienā no KNAB izmeklētajām krimināllietām patlaban nav piemērots procesuālais statuss (9)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere/LETA

Eiropas Parlamentā (EP) ievēlētajiem Rīgas domes deputātiem Nilam Ušakovam (S) un Andrim Amerikam (GKR) nevienā no Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izmeklētajām krimināllietām patlaban nav piemērots procesuālais statuss, informē KNAB.

Likums paredz vairākus procesuālos statusus - aizdomās turētais, persona, pret kuru sākts kriminālprocess, apsūdzētais vai liecinieks.

Jau ziņots, ka KNAB izmeklē vairākus kriminālprocesus saistībā ar Rīgas pašvaldību.

KNAB izmeklē kriminālprocesu saistībā ar trim "Rīgas satiksmes" veiktajiem iepirkumiem - par 2016.gada zemās grīdas tramvaju iepirkumu, kura kopējā summa bija 62 597 477 eiro, 2013.gada iepirkumu par trolejbusu piegādi, kura kopējā summa bija 131 646 135 eiro, kā arī 2013.gadā veikto iepirkumu par autobusu piegādi, kura kopējā summa bija 75 808 297 eiro.

Tiesa pērn decembra sākumā aizturēja ilggadējo partijas "Gods kalpot Rīgai" biedru, uzņēmēju Aleksandru Krjačeku, toreizējo "Rīgas satiksmes" Infrastruktūras uzturēšanas un attīstības departamenta direktors Igoru Volkinšteinu, toreizējo "Rīgas satiksmes" valdes priekšsēdētāju Leonu Bemhenu, kā arī Čehijas uzņēmuma "Škoda Transportation" amatpersonu Vladislavu Kozaku, uzņēmēju Māri Martinsonu, uzņēmēju Edgaru Teterovski un Teterovska dzīvesbiedri Elīnu Kokinu.

Veicot procesuālās darbības, KNAB veica kratīšanu tobrīd vēl Rīgas mēra Ušakova kabinetā un dzīvesvietā. Plašsaziņas līdzekļi vēstīja, ka kratīšana notikusi arī Amerika dzīvesvietā, taču viņš pats nekādus komentārus par to nesniedza, uzverot, ka viņa sirdsapziņa ir tīra.

Tāpat iepriekš KNAB sāka kriminālprocesu par nu jau bijušās uzņēmuma "Rīgas karte" amatpersonas Aleksandra Brandava izdarītiem, iespējams, noziedzīgiem nodarījumiem, proti, kukuļdošanu un starpniecību kukuļošanā. Brandavs līdz 7.martam ieņēma "Rīgas satiksmes" Elektronisko norēķinu projektu daļas vadītāja amatu, tomēr saistībā ar KNAB darbībām uzņēmuma valde viņu atstādināja.

KNAB norādīja, ka krimināllietas materiāli satur ziņas par kukuļa nodošanu starpniekam tālākai nodošanai amatpersonām, lai tās, izmantojot savu dienesta stāvokli, izdarītu darbības kukuļa devēja interesēs.

Citā kriminālprocesā KNAB 13.maijā veica neatliekamās kriminālprocesuālās darbības, tai skaitā vairāk nekā desmit kratīšanas dažādās adresēs, kā arī vairākas izņemšanas. Kratīšanas veiktas ne tikai Latvijā, bet paralēli arī Vācijā, Zviedrijā un Spānijā. Kratīšanās izņemts ievērojams apjoms informācijas, datu nesēji, kā arī akcīzes preces bez akcīzes marķējuma.

KNAB izmeklētāju rīcībā esošie fakti liecinot, ka nodibinājuma "Rīgas tūrisma attīstības birojs" (RTAB) amatpersonas, iespējams, izšķērdējušas nodibinājuma finanšu līdzekļus lielos apmēros, tajā skaitā, noslēdzot fiktīvus sadarbības līgumus, apmaksājot privātus izdevumus, viltojušas un izmantojušas viltotus dokumentus, nodarbinājušas fiktīvus darbiniekus, kā arī prettiesiski izkrāpušas finanšu līdzekļus lielos apmēros. Sākotnējie aprēķini liecina, ka noziedzīgu darbību rezultātā nodarīti zaudējumi ne mazāk kā 300 000 eiro apmērā, tomēr nodarīto zaudējumu apmērs tiks precizēts, veicot grāmatvedības ekspertīzes.

KNAB iegūtā informācija liecina, ka noziedzīgo nodarījumu pēdas ved uz ārvalstīm, līdz ar to procesa virzītājam bija jānosūta vairāki Eiropas izmeklēšanas rīkojumi, kā arī būs jānosūta vairāki tiesiskās palīdzības lūgumi, kas varot būtiski pagarināt krimināllietas izmeklēšanas laiku.

Līdz šim RTAB valdē strādāja Vita Jermoloviča (GKR), domnieks Maksims Tolstojs (S) un Guntars Grīnvalds. Jermolovičai KNAB piemērojis aizliegumu ieņemt amatu, savukārt Tolstojs jau kopš 14.maija nav atgriezies no komandējuma Krievijā un KNAB iesniedzis slimības lapu.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu