Apdrošinātājs: daudziem autovadītājiem nav izpratnes par bonus-malus sistēmu

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Automašīnu sadursme uz lielceļa. Ilustratīvs foto
Automašīnu sadursme uz lielceļa. Ilustratīvs foto Foto: pixabay.com

Autovadītājiem trūkst izpratnes par bonus-malus (BM) sistēmu un tās darbību – vien aptuveni trešdaļa autovadītāju zina savu BM klasi. Arī klientu apkalpošanas procesā novērojama tendence, ka autovadītājiem nav skaidrs princips, kā  avārijas ietekmē vainīgā auto īpašnieka BM un kādi ir Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) kritēriji tā samazināšanai.

Bonus-malus sistēma Latvijā darbojas kopš 2006. gada un palīdz piešķirt objektīvu riska novērtējumu katram auto īpašniekam individuāli un noteikt klientam atbilstošu OCTA prēmiju.

Sistēma darbojas pēc atlaides-piemaksas principa, un tās būtība ir vienkārša – jo augstāka BM klase ir auto īpašniekam, jo OCTA polise var būt lētāka.

“Klientam pirmo reizi slēdzot apdrošināšanas līgumu konkrētā BM transportlīdzekļu grupā, tiek piešķirta 6. BM klase – klase bez noteikta riska. Kopumā ir 17 BM klases – 1. līdz 5. klases auto īpašniekam par OCTA polisi nāksies maksāt dārgāk, savukārt, 6. līdz 17. klasei OCTA polise būs lētāka,” skaidro Gjensidige Latvija transportlīdzekļu atlīdzību grupas vadītājs Dāvids Lēvalds.

Auto īpašniekiem BM klase tiek pārrēķināta ik gadu – 15. septembrī, un to veic LTAB. Jāņem vērā arī tas, ka BM klases izmaiņas ietekmē nevis auto vadītāju, bet auto īpašnieku, tādēļ īpašniekam ir nopietni jāizvērtē, kam viņš ļauj vadīt savu auto.

“Ja BM klasei ir iespējams pieaugt reizi gadā, tad tās samazinājums ir iespējams biežāk – aptuveni 30% par katru izraisīto avāriju.”

“Jāņem vērā, ka BM klases kritums neietekmē cietušo auto īpašniekus, tikai to auto īpašniekus, kuru transportlīdzekļi ir pilnībā vai daļēji vainīgi sadursmē. BM klasi neietekmē arī, piemēram, sadursme ar meža zvēru. BM klase krītas tikai situācijā, kad apdrošinātājam ir jāizmaksā kompensācija,” - tā eksperts.

Autovadītājiem nereti nav skaidrs, kā no BM klases kritumu ietekmē tas, cik auto ir iesaistīti avārijā, piemēram, ja autovadītājs ir vainīgs auto sadursmē, kurā iesaistīti divi citi spēkrati, tad vainīgā auto īpašnieka BM klase var samazināties pat par aptuveni 50%. Ja iesaistīti būs vairāk auto, kritums būs vēl lielāks. Autovadītājiem nereti nav skaidrs, kā no BM klases kritumu ietekmē tas, cik auto ir iesaistīti avārijā, piemēram, ja autovadītājs ir vainīgs auto sadursmē, kurā iesaistīti divi citi spēkrati, tad vainīgā auto īpašnieka BM klase var samazināties pat par aptuveni 50%. Ja iesaistīti būs vairāk auto, kritums būs vēl lielāks.

BM klases aprēķinu neietekmē sakrātie soda punkti, policijas brīdinājumi un sodi par CSN pārkāpumiem.

Auto īpašnieks savu BM klasi var uzzināt, slēdzot apdrošināšanas līgumu apdrošināšanas sabiedrībā, vai arī Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja mājaslapā (www.ltab.lv).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu