Sadursmēs starp nemierniekiem un Indijas armiju Kašmīrā viens bojāgājušais

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/AFI

Sadursmēs Indijas Kašmīras reģionā starp armiju un protestētājiem, kas mēģināja atbrīvot ielenktos kaujiniekus, gājis bojā kāds vīrietis, bet vismaz 70 cilvēki ievainoti, ziņo vietējās policijas un slimnīcas amatpersonas.

Lai gan pēdējo gadu laikā strīdus teritorijas Indijas pusē protestētāju atbalsts ielenktajiem nemierniekiem ir pieaudzis, kaujiniekiem izbēgt izdodas reti.

Kaujinieku grupas, kas cīnās pret 500 tūkstošiem reģionā izvietoto Indijas armijas karavīru, pieprasa neatkarību vai apvienošanu ar Pakistānu.

Tūkstošiem ciemu iedzīvotāju trešdien izgāja uz ceļiem, kad divi iespējamie nemiernieki no kādas mājas Kašmīras dienvidos esošajā Kulgāmā iesaistījās apšaudē ar karavīriem.

Protestētāji valdības spēku karavīrus apmētājuši ar akmeņiem, lai nemierniekiem būtu iespēja aizbēgt.

50 cilvēki nogādāti vietējā slimnīcā pēc tam, kad valdības spēki protestētāju atvairīšanai izmantoja skrotis un kaujas lodes, stāsta aculiecinieki un slimnīcas amatpersonas.

"Māja tika uzspridzināta, bet kaujinieki izraisītajā haosā spēja aizbēgt. Gruvešos neviens līķis netika atrasts," ziņu aģentūrai AFP pastāstījis kāds augsta ranga policijas darbinieks, kurš vēlējās palikt anonīms.

Policists apgalvojis, ka tikai trīs cilvēki ir ievainoti - viens ar lodi un divi ar skrotīm, kas trāpījušas acīs. "Nobrāzumus nevar uzskatīt par ievainojumiem," viņš norādījis, paskaidrojot cietušo skaita neatbilstību ar slimnīcas datiem.

Simtiem ciematu iedzīvotāju ar valdības spēkiem iesaistījās sadursmēs arī Šopiānas rajonā pēc tam, kad karavīri, meklējot nemierniekus, ielenca kādu dzīvojamo zonu.

Vietējā policijas amatpersona teikusi, ka viens vīrietis gājis bojā un vēl 20 cilvēki ievainoti valdības spēku un nemiernieku apšaudē, kurā nogalināts arī viens kaujinieks.

Sadursmes starp nemierniekiem, kas cīnās pret Indijas valdījumu Kašmīrā, un valdības spēkiem notiek gandrīz ik dienu. Līdz šim šogad gājuši bojā vairāk nekā 90 kaujinieki.

Iedzīvotāji no netālajiem ciemiem bieži iziet ielās un apmētā Indijas karavīrus, lai palīdzētu nemierniekiem.

Kašmīra ir sadalīta starp Indiju un Pakistānu kopš to neatkarības pasludināšanas 1947.gadā.

Pirms trīsdesmit gadiem sāktajos nemieros dzīvību zaudējuši desmitiem tūkstošiem cilvēku, no kuriem lielākā daļa ir civiliedzīvotāji.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu