Apstiprināti Eiropas Parlamenta vēlēšanu rezultāti

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) piektdien apstiprināja galīgos Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu rezultātus.

Saskaņā ar apstiprinātajiem rezultātiem EP ir ievēlēti Valdis Dombrovskis (JV), Sandra Kalniete (JV), Nils Ušakovs (S), Andris Ameriks (GKR/S), Roberts Zīle (VL-TB/LNNK), Dace Melbārde (VL-TB/LNNK), Ivars Ijabs (AP) un Tatjana Ždanoka (LKS).

CVK šo lēmumu pieņēma, ņemot vērā par partijām nodoto balsu skaitu. Vislielāko atbalstu - 26,2% - EP vēlēšanās saņēmusi "Jaunā Vienotība". Par "Saskaņu" nobalsojuši aptuveni 17,5% vēlētāju, bet par nacionālo apvienību "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) - ap 16,4% vēlētāju. Apvienību "Attīstībai/Par!" atbalstījuši ap 12,4% vēlētāju, bet partiju "Latvijas Krievu savienība" - ap 6,2% balsstiesīgo.

Pārējās partijas EP vēlēšanās saņēma mazāku balsu skaitu.

CVK lēmumu par EP vēlēšanu rezultātu apstiprināšanu kandidātu sarakstu iesniedzēji vai deputātu kandidāti var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā septiņu dienu laikā. Tādā gadījumā tiesai lieta būs jāizskata un nolēmums jāpieņem septiņu dienu laikā pēc pieteikuma saņemšanas.

EP vēlēšanas notika 25. maijā.

Kā vēstīts, Latvijas Reģionu apvienības (LRA) valde tuvākajās dienās plāno lemt par EP vēlēšanu rezultātu apstrīdēšanu, aģentūrai LETA apstiprināja LRA vadītājs Edvards Smiltēns.

Viņš teica, ka patlaban LRA mēģina savākt pierādījumus. Visa sabiedrība zina, ka vēstules ar aicinājumu uz EP vēlēšanām nesaņēma visi balsstiesīgie vēlētāji, tādēļ būtu svarīgi pārbaudīt vai vēstuļu izsūtīšanā nav veikta atlase pēc etniskajiem principiem, kas ir acīmredzami ietekmējis gan vēlētāju aktivitāti, gan vēlēšanu rezultātus, jo lielākā vēlētāju aktivitāte bija lielajās pilsētās un trīs vietas EP ieguva "Saskaņas" un "Latvijas krievu savienības" deputāti, uzskata Smiltēns.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu