Kails ķermenis transa stāvoklī, Nīče un Taro kārtis (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Lauris Aizupietis, „SculptureQuadrennialRiga”

Kails ķermenis mākslā. Klasika, kas cauri gadu simteņiem saistījusi mākslinieku uzmanību. Glezniecībā, tēlniecībā. Bet arī uz cilvēka ķermeni dzīvē varam paskatīties kā uz mākslu. Šajās dienās to drosmīgās, izaicinošās un mūsdienīgās performancēs izspēlēja starptautiski atzīti performanču mākslinieki.

Pasākuma organizatore un „Tēlniecības kvadrenāle Rīga” direktore Kristiāna Kārkliņa saka: „”No NewIdols” ir jauns virziens vēsturiskās kvadriennāles attīstībā. Visā pasaulē vērojama virzība uz iesaistošu un performatīvu mākslu, tāpēc, uzsākot sadarbību ar kuratoru Džastinu Hūveru no ASV, mēs nolēmām šī projekta ietvaros eksperimentēt ar ideju par to, ka arī cilvēka ķermenis var tikt uztverts kā skulpturāls objekts.”

Piedāvājam ekskluzīvu reportāžu no vakar Rīgā, Tallinas ielas radošajā kvartālā notikušās performances „Vairs nekādu elku”.

To izspēlēja pasaulē slavenā performanču trupa „La PochaNostra”, kas apvieno māksliniekus no ASV, Meksikas un Kanādas, un mākslinieku duets „VestAndPage” no Vācijas.

No Latvijas Taro kāršu lasītājas tēlā bija aicināta iejusties astroloģe Guna Kārkliņa.

„La Pocha Nostra” prezentēja “Uroboros: 3 Psychomagic Rituals Against Violence”. Performance parāda kailus cilvēka ķermeņus transa stāvoklī dažādos dziedināšanas procesos, ieskaitot akupunktūru, tradicionālo Taro kāršu lasījumu un meksikāņu burvestības.

Foto: Lauris Aizupietis, „SculptureQuadrennialRiga”

„La PochaNostra” ir viena no pēdējo 10 gadu ietekmīgākajām performanču grupām. Tā pazīstama ar radikālām performancēm, kas risina cilvēka ķermeņa politizēšanu, jautājumus par dzimumu un etnisko identitāti, migrāciju, jaunajām tehnoloģijām un valodas politiku.

„VestAndPage” savukārt prezentēja fragmentu no sava performanču cikla „Home”.

Ciklā tiek aplūkots mājas jēdziens, liekot apšaubīt valsts sistēmu un pieņemto normu nestabilo lomu. Šī nodaļa vienlaikus ir arī mūsdienu lasījums no Nīčes „Tā runāja Zaratustra” un jauna Mali bēgļa dzīves stāsta godināšana.

Šis ir aicinājums atcerēties par sevi, par otru un uzklausīt citu stāstus.

Foto: Lauris Aizupietis, „SculptureQuadrennialRiga”

Performanču pasākumi „No NewIdols”, kas šajās dienās norisinās Rīgā, ir daļa no „Tēlniecības Kvadriennāle Rīga 2020” programmas.

Interesantais un novatoriskais pasākums tapis kopā ar Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamentu, Valsts kultūrkapitāla fondu, RISEBA un „Jauno Teiku”.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu