Vāc parakstus par 5% publiskā sektora darba vietu rezervēšanu personām ar invaliditāti

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Invalīdu automašīnas stāvvieta. Ilustratīvs attēls.
Invalīdu automašīnas stāvvieta. Ilustratīvs attēls. Foto: Lita Krone/LETA

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par 5% publiskā sektora darba vietu rezervēšanu personām ar invaliditāti.

Kā iniciatīvas autors norādīts Ivo Golubkovs. Viņš pauž, ka 2006.gada beigās tika pieņemta ANO Konvencija par personu ar invaliditāti tiesībām, kas Latvijā ratificēta 2010.gada sākumā. Saskaņā ar konvenciju, dalībvalstīm jānodrošina un jāveicina tiesību uz darbu ievērošana un jāveic atbilstoši pasākumi, tostarp pieņemot normatīvos aktus, lai cita starpā nodarbinātu personas ar invaliditāti valsts sektorā.

Golubkova ieskatā ir pienācis laiks šo starptautisko apņemšanos īstenot un noteikt prioritātes personu ar invaliditāti nodarbināšanā.

Lai īstenotu šos pasākumus dzīvē, ir nepieciešams publiskajā (valsts) sektorā ieviest darbavietu kvotas personām ar invaliditāti, uzskata iniciatīvas autors. Šādas darbavietu kvotas patlaban ir Francijā (6%), Vācijā (5%), Austrijā (4%), Rumānijā (4%) u.c.

Latvijas pašreizējos demogrāfiskajos apstākļos darba tirgū ir nepieciešams iesaistīt ekonomiski mazaktīvus valsts iedzīvotājus, t.sk. personas ar invaliditāti, dodot viņiem iespēju sniegt ieguldījumu tautsaimniecībā, mazinot sociālo nodokļu slogu sabiedrībai kopumā un veicinot šo personu nodarbinātību, norādīja iniciatīvas autors.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu