Vērtēs, cik lietderīgi ir ieviest cilvēku ar invaliditāti nodarbināšanas kvotas (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: Pixabay

Labklājības ministrija (LM) vēl pusotru gadu vērtēs iespējas ieviest kvotu sistēmu cilvēku ar invaliditāti nodarbināšanā, kā arī šādas sistēmas lietderību, informēja ministrijas Darba tirgus politikas departamenta direktors Imants Lipskis.

Viņš skaidroja, ka kvotas personu ar invaliditāti nodarbināšanai pastāv vairākās, tomēr ne vairumā Eiropas Savienības dalībvalstu. Tāpat Lipskis piebilda, ka kvotu ieviešana ir neviennozīmīgi vērtēts pasākums, tādēļ arī to ieviešanas iespējas un lietderīgums Latvijā ir jāvērtē, bet pirms to ieviešanas jāveic arī pilotprojekti.

Pēc LM pārstāvja paustā, šī gada maijā ministrija sākusi Eiropas Komisijas Reformu dienesta finansēto projektu "Latvijas invaliditātes novērtēšanas sistēmas izvērtējums un pilnveidošana". Šī projekta laikā sadarbībā ar Pasaules Bankas un vietējiem ekspertiem tiks veikts izvērtējums par nodarbinātības atbalsta pasākumu pilnveidošanu personu ar invaliditāti iesaistīšanai darba tirgū.

Kā norādīja Lipskis, tikšot arī analizētas kvotu ieviešanas iespējas personu ar invaliditāti nodarbinātības veicināšanai.

LM departamenta direktors informēja, ka projekts norisināsies pusotru gadu, un šajā laika periodā plānots izstrādāt priekšlikumus, kas Latvijas situācijā būtu vispiemērotākie.

Kā iepriekš intervijā laikrakstam "Diena" sacīja labklājības ministre Ramona Pertaviča (KPV LV), lai risinātu personu ar invaliditāti nodarbinātības problēmu, kā viena no iespējām ir katrā iestādē noteikt konkrētu darbavietu skaitu, kurās būtu jānodarbina personas ar invaliditāti.

"Doma tāda, ka katrā darbavietā noteikt kaut kādu darba vietu skaitu, kurās būtu jāpieņem cilvēki ar invaliditāti. Paskatītos, kā tas strādā, kas uzlabojams, un tad to varbūt varētu attiecināt arī uz privāto sektoru," intervijā laikrakstam pauda Petraviča.

Arī Latvijas cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācija "Sustento" atbalsta labklājības ministres vēlmi ieviest kvotu sistēmu cilvēku ar invaliditāti nodarbināšanā.

Kā aģentūrai LETA norādīja organizācijas vadītāja Gunta Anča (Progresīvie), "Sustento" jau ilgstoši atbalsta kvotu sistēmas ieviešanu nodarbinātības veicināšanai cilvēkiem ar invaliditāti Latvijā. Anča norādīja, ka kvotu sistēmu iespējams veidot gan visiem Latvijas uzņēmumiem, kuru darbinieku skaits pārsniedz iepriekš likumdošanā noteiktu normu, gan valsts un pašvaldību iestādēs.

Vienlaikus, vērtējot šī brīža situāciju, "Sustento" uzskata, ka būtu lietderīgi kvotu sistēmu ieviest valsts un pašvaldību iestādēs un kapitālsabiedrībās, kas skaidri norādītu uz valsts labo gribu mainīt situāciju, paaugstinot nodarbinātības līmeni cilvēkiem ar invaliditāti.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu