Amatpersonas: ASV ierobežos Turcijas pilotu apmācīšanu ar "F-35" (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV prezidents Donalds Tramps vizītē Japānā
ASV prezidents Donalds Tramps vizītē Japānā Foto: AP/Scanpix

Savienotās Valstis neuzņems Turcijas pilotus, kas plānoja ierasties ASV uz apmācībām lidošanā ar iznīcinātājiem "F-35", paziņojušas ASV amatpersonas.

Turcijas lēmums iegādāties Krievijas pretgaisa aizsardzības sistēmu "S-400" ir saasinājis Ankaras attiecības ar Vašingtonu, kas šādu soli uzskata par nesavienojamu ar "F-35" programmu, kurā iesaistīta arī Turcija.

ASV uzskata, ka Turcija nevar iegūt gan "S-400", gan "F-35", bet līdz šim nebija apturējusi vai ierobežojusi Turcijas pilotu apmācību "F-35" programmas ietvaros.

Divas ASV amatpersonas ziņu aģentūrai "Reuters" sacīja, ka ASV vēl var pārdomāt par pilotu neapmācīšanu, piemēram, ja Turcija maina savus plānus. Amatpersonas norādīja, ka lēmums pagaidām attiecas tikai uz pilotiem un apkopes komandām, kas gatavojās ierasties ASV. Pilotus un apkopes komandas, kas jau atrodas ASV, turpinās apmācīt, vismaz pagaidām.

Taču "Reuters" jau pagājušajā nedēļā ziņoja, ka nopietni tiek apsvērts, vai neapturēt visu pilotu apmācību.

Pašreiz ASV "F-35" programmas ietvaros mācās četri Turcijas piloti un vēl divi strādā par instruktoriem, un 20 militārpersonas apgūst iznīcinātāju apkopi.

Turcija izteikusi vēlmi iegādāties 100 "F-35" iznīcinātājus.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu