ANO Drošības padome aicina izbeigt vardarbību pret civiliedzīvotājiem Sudānā

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Drošības padome otrdien nosodījusi neseno vardarbību Sudānā un aicinājusi nekavējoties izbeigt vardarbību pret civiliedzīvotājiem.

Tāds ANO Drošības padomes paziņojums izplatīts saistībā ar izskanējušo informāciju, ka Sudānas drošības spēki šomēnes nogalinājuši desmitiem miermīlīgu protestētāju.

Pēc sanāksmes Ņujorkā izplatītajā Drošības padomes paziņojumā aicināts visām iesaistītajām pusēm turpināt sadarbību, lai rastu vienprātīgu risinājumu pašreizējai krīzei.

Paziņojumā uzsvērts, ka ir jāievēro cilvēktiesības un jāgarantē pilnīga civiliedzīvotāju aizsardzība, kā arī atbildība un tiesiskums.

Drošības padomes dalībvalstis uzteica Sudānas pagaidu militārās padomes paziņojumu, ka notikušie incidenti tiks izmeklēti.

Tāpat Drošības padome mudināja ANO ģenerālsekretāru Antoniu Gutērrešu turpināt atbalstīt reģionālus un starptautiskus centienus veicināt un vienoties par nacionālu pārejas procesu.

Ārstu asociācija Sudānā paziņojusi, ka drošības spēki, izklīdinot protestētājus, nogalinājuši apmēram 100 cilvēku un ievainojuši vēl 500 citus, šomēnes vēršoties pret sēdstreiku Hartūmā. Sudānas Veselības ministrijas dati liecina, ka upuru skaits ir 61.

Sudānā pēc opozīcijas grupējumu aicinājuma svētdien sākusies vispārēja pilsoniskās nepakļaušanās kampaņa, reaģējot uz protesta akciju vardarbīgu apspiešanu un ziņām par divu opozīcijas līderu aizturēšanu.

Protestētāji pieprasa, lai armija nodod varu valstī civilajām institūcijām.

Pagaidu militārā padome pārvalda valsti, kopš bruņotie spēki 11.aprīlī gāza prezidentu Omaru al Baširu pēc vairākus mēnešus ilgiem viņa valdības pretinieku protestiem. Protestētāji uzskata, ka jaunie militārie līderi turpina Bašira režīma kursu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu