Asanža veselības stāvoklis pasliktinās, apgalvo aktīvists Ai Veivei (3)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: BEN STANSALL/AFP

Ķīnas mākslinieks un aktīvists Ai Veivei Londonas cietuma slimnīcā otrdien apmeklējis tīmekļa projekta "WikiLeaks" dibinātāju Džūljenu Asanžu un atzinis, ka viņa veselības stāvoklis pasliktinās.

Ai aicinājis Lielbritāniju un citas Eiropas valstis novērst Asanža izdošanu ASV.

Berlīnē dzīvojošais Ķīnas disidents paziņoja, ka austrālieti otrdien Belmaršas cietumā apmeklējis kopā ar Asanža tēvu.

Trešdien Lielbritānijā gaidāma tiesas sēde par ASV prasību izdot Asanžu.

"Viņš ir cietuma slimnīcā, un viņa veselības stāvoklis pasliktinās," Ai rakstīja sociālās saziņas vietnēs "Twitter" un "Instagram".

Ķīnas aktīvists turpināja: "Viņš ir pateicīgs par viņam pausto atbalstu. Lielbritānijai un Eiropai ir jāaizstāv cilvēktiesības un jāaptur viņa izdošana ASV, kur viņam draud 18 apsūdzības un līdz 175 gadu cietumsods".

Aprīlī Asanžam tika izvirzīta pirmā apsūdzība par to, ka viņš 2010.gadā slepus sadarbojies ar bijušo ASV armijas izlūkošanas analītiķi Čelsiju Meningu, lai uzlauztu paroles, kas bija izvietotas Aizsardzības ministrijas datoros.

Maijā Asanžam tika izvirzītas 17 jaunas apsūdzības par ASV Spiegošanas likuma pārkāpšanu, 2010.gadā iegūstot un publicējot slepenu informāciju. Jaunajās apsūdzībās teikts, ka Asanžs bijis Meningas līdzdalībnieks slepenu ASV nacionālās aizsardzības dokumentu nozagšanā un publicēšanā, pārdroši atmaskojot un apdraudot konfidenciālus ziņu avotus Tuvajos Austrumos un Ķīnā, kas šajos dokumentos bija nosaukti vārdā.

Starp šiem dokumentiem bija ASV Valsts departamenta ziņojumi par karadarbību Irākā un Afganistānā. Apsūdzības rakstā teikts, ka Asanžs ar savām darbībām "riskējis nodarīt nopietnu kaitējumu" Savienotajām Valstīm.

47 gadus vecais Asanžs pašlaik atrodas apcietinājumā Londonā pēc tam, kad Lielbritānijas policija viņu 11.aprīlī aizturēja un aizveda no Ekvadoras vēstniecības Londonā, kur viņš bija pavadījis septiņus gadus. Tas notika pēc tam, kad Ekvadoras prezidents Lenins Moreno atcēla Asanžam piešķirto diplomātisko aizsardzību.

Asanžs Londonā izcieš 50 nedēļu cietumsodu par atbrīvošanas nosacījumu pārkāpšanu 2012.gadā. Zviedrijas prokuratūra 13.maijā atsāka izmeklēšanu pret Asanžu saistībā ar aizdomām par izvarošanu 2010.gadā.

Izdošanas process, pret kuru Asanžs iebilst, Lielbritānijā var turpināties pat gadu.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu