Pirms un pēc: dizainere īsteno iespaidīgas teju 50 gadus vecas lodžijas pārvērtības

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ikea/Publicitātes foto

Gara, šaura josla un nepieciešamība nelielā platībā apvienot vairākas funkcijas – šie ir biežākie izaicinājumi, kas raksturīgi Latvijas mājokļu balkoniem, arī kāda tipiska Juglas dzīvokļa lodžijai, ko iekārtoja IKEA dizainere.

IKEA balkonu un terašu pārvērtību projekta laikā pirmā tika pārveidota kāda dzīvokļa lodžija Juglā. Dzīvoklī, kas atrodas netālu no rosīgās Brīvības gatves, mitinās jauna meitene Elīza kopā ar māsu un diviem kaķiem.

Līdzīgi kā daudziem citiem Latvijas iedzīvotājiem, arī Elīzai lodžija līdz šim bija galvenokārt vieta, kur glabāt ikdienā reti lietotas mantas.

Viņa atzīst: “Katru pavasari es cenšos sakārtot lodžiju un saprotu, ka lielākā daļa šo lietu man nemaz nav vajadzīgas. Es labprātāk izmantotu šo vietu atpūtai, īpaši vasarā, kad varu te baudīt vakara sauli vai brīvdienu rītos ieturēt nesteidzīgas brokastis ar kafiju un kruasāniem.” Tāpat Elīza izteica nepieciešamību pēc praktiskiem risinājumiem – vietas, kur glabāt no vectēva mantotos instrumentus, pārstādīt istabas augus, žāvēt veļu un darīt citus mājas darbus.

Foto: Ikea/Publicitātes foto

Viena lodžija, dažādas funkcijas

“Elīzas mājokļa lodžija ir kā vairumam daudzdzīvokļu māju Latvijā – tai ir garš un šaurs plānojums un jāpilda vairāk nekā viena funkcija: tā ir vieta atpūtai, mantu glabāšanai un dažu mājas darbu veikšanai. Turklāt tai arī jāizskatās estētiski un jābūt ērti izstaigājamai,” IKEA dizainere Elīna Grieze skaidro galvenos izaicinājumus, iekārtojot Elīzas lodžiju.

Lai tam visam rastu risinājumu, dizainere piemeklēja dažādus risinājumus, kas ļauj ietaupīt vietu un ir viegli īstenojami uz jebkura balkona.

“Es izlēmu lodžiju sadalīt divās daļās: viena paredzēta atpūtai, maltītēm svaigā gaisā vai pasēdēšanai draugu lokā, savukārt otra daļa domāta mantu glabāšanai un mājas darbiem. Pirmajā pusē izmantoju daudzfunkcionālus kafijas galdiņus un pufus, ko var izmantot sēdēšanai vai salikt vienu zem otra, lai atbrīvotu vietu. Otrajā lodžijas pusē pie tālākās sienas novietoju metāla plauktus, kur glabāt kastes ar instrumentiem, dārzniecības piederumus un citas nelielas lietas. Zem palodzes piestiprinājām āķus, kur uzkarināt veļas žāvējamo statīvu, kad tas netiek izmantots,” stāsta IKEA dizainere. 

Pēc lodžijas pārvērtībām saimniece Elīza atzina, ka lodžija tagad izskatās daudz plašāka: “Es nedomāju, ka te patiesībā ir tik daudz vietas, – te var salikt daudz lietu, un lodžija joprojām neizskatās pārpildīta.”

Gaišs iekārtojums dzīvespriecīgai meitenei

“Lodžijas īpašniece ir jauna, smaidīga un dzīvespriecīga meitene, tāpēc vēlējos, lai arī jaunais iekārtojums atbilst viņas personībai. Izvēlējos modernu stilu un gaišas krāsas – galvenokārt baltu un pelēku –, kā arī pievienoju dažus košus akcentus, piemēram, sarkanus metāla galdiņus, raibus spilvenus, krāsainas iekaramās lampas un LED lampiņu virtenes, kas darbojas ar saules baterijām,” skaidro Elīna Grieze.

Elīzai patīk augi un ziedi, kas palīdz justies tuvāk dabai, pat dzīvojot blakus Rīgas centrālajai ielai. Tāpēc dizainere iekārtojumu papildināja gan ar iekarināmiem puķupodiem, gan mākslīgo augu sienu.

Foto: Ikea/Publicitātes foto

“Es jau nevaru sagaidīt, kad varēšu šeit uzņemt draugus un izbaudīt jauno lodžijas iekārtojumu! Tagad man te ir viss nepieciešamais – daudz sēdvietu, galds uzkodām, plauktiņi traukiem un jaukas āra lampas un sveces noskaņas radīšanai,” savos iespaidos par terases pārvērtībām dalās Elīza.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu