Krievija ar dezinformācijas kampaņu mēģināja ietekmēt EP vēlēšanas, paziņo EK (1)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Eiropas Savienības karogs.
Eiropas Savienības karogs. Foto: Edijs Pālens/LETA

Eiropas Savienība (ES) ir apkopojusi pierādījumus par Krievijas "nepārtrauktu un ilgstošu" dezinformācijas darbību, lai samazinātu vēlētāju aktivitāti pagājušajā mēnesī notikušajās Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās un ietekmētu vēlētāju izvēli, piektdien paziņoja Eiropas Komisija (EK).

Pirms maija beigās notikušajām EP vēlēšanām ES amatpersonas brīdināja par Krievijas iejaukšanos, un bloks pastiprināja savas spējas viltus ziņu atklāšanā un dezinformācijas atspēkošanā.

Kā norādīts EK publiskotajā paziņojumā, pēdējo mēnešu laikā savāktie pierādījumi ir "atklājuši nepārtrauktu un ilgstošu Krievijas avotu īstenotu dezinformācijas darbību ar mērķi samazināt vēlētāju aktivitāti un ietekmēt vēlētāju izvēli".

Tomēr pieejamie pierādījumi "neļauj identificēt skaidru pārrobežu dezinformācijas kampaņu, ko veica ārēji avoti, īpaši vēršoties pret Eiropas Parlamenta vēlēšanām", lasāms paziņojumā.

Kaitnieciskās darbības svārstījās no ES demokrātiskās likumības apšaubīšanas līdz pretrunīgu diskusiju pat tādiem jautājumiem kā migrācija izmantošanai, paskaidroja EK.

Kā piemēru kampaņai EK minēja ugunsgrēku Parīzes Dievmātes katedrālē, kuru kaitnieciski spēlētāji izmantoja, "lai parādītu Rietumu un kristīgo vērtību šķietamo norietu ES".

EK uzsvēra, ka tiešsaistē pieejamās dezinformācijas apmēru palīdzēja mazināt tās veiktie pasākumi, piemēram interneta kompāniju "Facebook", "Google", "Twitter" un "Mozilla" brīvprātīga rīcības kodeksa parakstīšana.

Vienlaikus EK atzina, ka šajā jautājumā vēl daudz ir jāpaveic.

"Iekšējo un ārējo, jo īpaši ar Krievijas avotiem saistīto, spēlētāju izmantotā taktika attīstās tikpat strauji, cik valstu un tiešsaistes platformu veiktie pasākumi," secinājusi Eiropas Komisija.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu