Korsikā, iespējams, atrasta jauna suga - kaķlapsa (1)

TVNET/The Local
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Francijai piederošajā Korsikas salā atrasts kaķveidīgais, kas, iespējams, pieder jaunai sugai - kaķlapsām, vēsta portāls "The Local". Tiek uzskatīts, ka tur dzīvo 16 šīs sugas īpatņi.

"Mēs uzskatām, ka tā ir jauna savvaļas suga, par kuru iepriekš bija zināms, taču tā nebija  zinātniski identificēta, jo tie ir ārkārtīgi grūti pamanāmi dzīvnieki, kuri galvenokārt ir aktīvi nakts laikā," norāda vietējā medību un savvaļas dzīvnieku departamenta pārstāvis Pjērs Benedeti.

"Tas ir fantastisks atklājums," viņš sacīja aģentūras AFP žurnālistiem, turot rokās vienu no notvertajām kaķlapsām jeb "Ghjattu volpe".

Dzīvnieki ir ļoti līdzīgi mājas kaķiem. To garums no galvas līdz astes galiņam ir apmēram 90 centimetri. Tiem raksturīgas strupas ūsas un "ļoti attīstīti" acu zobi, kā arī strīpas uz priekšķepām, tumšākas krāsas pakaļķepas un rūsgans vēders. Kuplais kažoks tos dabiskā veidā pasargā no blusām, utīm un ērcēm. Astei ir vairāki tumšāki riņķi un melns gals.

"Lieluma un astes dēļ tie salā iesaukti par kaķlapsām," norāda Benedeti.

Kaķlapsas dzīvo nomaļā mežainā vietā, kas tās pasargā no galvenā plēsēja - kalnu ērgļa.

Dienests kopš 2016.gada ar nevardarbīgām metodēm notvēris 12 no 16 reģionā novērotajiem īpatņiem, tos atlaižot pēc īsas apskates. Darbinieki cer, ka suga tiks "atzīta un aizsargāta" tuvāko divu līdz četru gadu laikā.

Iegūtie DNS paraugi pierādīja, ka šī suga atšķiras no Eiropas meža kaķiem "Felis silvestris silvestris" un Āfrikas meža kaķiem "Felis silvestris lybica".

Benedeti žurnālistus iepazīstināja ar teoriju, ka šo sugu 6500 gadus pirms mūsu ēras reģionā varētu būt ieveduši lauksaimnieki - tādā gadījumā kaķlapsu izcelsmes vieta varētu būt Tuvie Austrumi. Taču dzīvnieku ēšanas un vairošanās paradumi vēl jāpēta.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu