Apnicīgās lapsenes - kā tās aizbaidīt no dārza

Mierpilniem Līgosvētkiem
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Lapsenes ir īpaši nepatīkami kaitēkļi, kas var krietni sabojāt līgošanu vai vienkāršu pasēdēšanu pagalmā vai dārzā. Tās mēdz ielīst dzērienos, mieloties ar gardumiem un var izraisīt pamatīgu traci, iekožot kādam kaklā. Pasargā savus līdzcilvēkus no niknajiem kukaiņiem un neļauj tiem izbojāt svētkus. 

Apsedz dzērienus

Lapsenes lielāko kaitējumu parasti nodara, ielienot saldinātajos dzērienos un limonādēs - iedzerot nepamanītu lapseni, tā nonāk kaklā vai mutē un iedzeļ mēlē vai rīklē. Tas ir ārkārtīgi bīstami, it īpaši, ja kādam no viesiem ir alerģija pret kukaiņu kodumiem. Lai izvairītos no šāda scenārija, izmanto burkām līdzīgas glāzes ar aizskrūvējamiem vākiem un salmiņu. Izvēlies pēc iespējas šaurākus salmiņus, lai tajos nevarētu ielīst lapsene. 

Foto: Unsplash

Izliec dārzā puķupodus ar aromātiskām garšvielām

Lapsenēm nepatiks tomātu, ķiploku un piparmētru smarža, tās izvairīsies arī no kafijas aromāta. Izliec dārzā vairākus piparmētru puķupodus, kas būs ne tikai lapseņu atbaidītājs, bet arī izcila ballīšu atribūtika - piparmētras noderēs kokteiļu pagatavošanai un jauki smaržos.

Izvairies no košiem ziediem

Ja dārzā lapseņu ir pārāk daudz, varbūt ir pienācis laiks samazināt krāsas puķudobēs. Arī košas krāsas un spilgti ziedi var piesaistīt lapseņu uzmanību.

Ņem talkā piparmētru eļļu 

Tā kā lapsenes ne pārāk mīl piparmētru aromātu, arī piparmētru eļļa būs labs līdzeklis cīņā pret kukaiņiem. Piesūcini ar piparmētru eļļu vates bumbiņas un izliec vietās, kur lapsenes visbiežāk apgrozās, - saliec tās spraugās, konkrētās vietās dārzā, koku stumbros, terases un šķūnīšu dēļu spraugās un citās vietās.  

Foto: Unsplash

Novērs kukaiņu uzmanību ar kaut ko saldu

Daži dārznieki mēdz saliet glāzēs apelsīnu sulu un novietot tās patālāk no ballītes norises vietas. Sulas aromāts piesaistīs lapsenes, un tās pārsvarā uzturēsies šajā vietā. Sulas vietā vari izlīdzēties ar pārgatavojušos augli, banānu mizām un cukurūdeni. 

Dedzini sveces ar citronzāles aromātu

Tas iedarbosies gan uz lapsenēm, gan uz citiem kaitinošiem kukaiņiem. Iegādājies parastās aromātiskās sveces ar citronzāles aromātu un dāsni izliec tās uz galda. Spēcīgais aromāts ļoti nepatiks šiem kukaiņiem, un tie turēsies no ballīšu norises vietas pa gabalu. 

Foto: Unsplash

Izliec cukura un ūdens slazdus

Stikla pudelē ielej koncentrētu cukurūdeni, kompotu, sīrupu vai ievārījuma uzlējumu tā, lai šķidrums aizņemtu 1/5 daļu no pudeles. Noliec to vietās, kur lapseņu mēdz būt visvairāk, piemēram, pie ogu krūmiem, ābeles vai pat pie lapseņu pūžņa. Lapsenes piesaistīs saldā dzēriena smarža, un tās līdīs iekšā pudelē padzerties, taču daļa noslīks, bet citas var netikt ārā, ja pudeles kakliņš ir šaurs un garš vai arī pati pudele ir ieapaļa. 

Izmanto ziepjūdeni

Sajauc pudelē ar izsmidzinātāju trauku ziepes ar ūdeni un ar šo šķīdumu apsmidzini lapseņu pūzni. Ņem vērā, ka šis gājiens ir bīstams un pamatīgi saniknos kukaiņus, tāpēc jau laikus apbruņojies - aptin galvu ar lakatu un uz acīm liec saulesbrilles, kā arī apģērbies kārtīgi. Pēc apsmidzināšanas dodies patālāk no niknā lapseņu bara.

Šis gājiens ir bīstams, taču ziepes ir ļoti iedarbīgas pret kukaiņiem, jo tās nosprosto kukaiņu elpceļus.  

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu