Lietuvā divām personām par spiegošanu Krievijas labā piespriež četru gadu deviņu mēnešu cietumsodu

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Lietuvas Šauļu apgabaltiesa ceturtdien divām personām par spiegošanu Krievijas labā piespriedusi četru gadu deviņu mēnešu cietumsodu.

Kā ziņu aģentūru BNS informējis tiesas pārstāvis Vītauts Jončs, viens no notiesātajiem līdz aizturēšanai strādājis Lietuvas Gaisa spēku aviācijas bāzē, bet otrs jau bija atvaļinājies rezervē.

Abas personas, kas dzimušas attiecīgi 1961. un 1966.gadā, tika aizturētas 2017.gada decembrī, kad Lietuvas tiesībsargājošās iestādes saņēma izlūkdienestu informāciju, ka fiksēta datu nodošana ārvalstu izlūkošanas institūcijai un pastāv aizdomas par spiegošanu.

Tiesa atzinusi, ka šie cilvēki par finansiālu atlīdzību vākuši un nodevuši Krievijas izlūkdienestam to interesējošu informāciju un citādā veidā sadarbojušies ar šīs valsts izlūkošanas organizācijas pārstāvjiem. Viņi darbojušies koordinēti, viens no viņiem vācis informāciju, bet otrs pildījis starpnieka lomu.

No 2014.gada rudens Krievijas izlūkdienesta uzdevumā aviācijas bāzes telpās fotografēti dienesta dokumenti, dienesta telpu shēmas, aviācijas bāzes lidostas shēmas, plāni un objekti, militārās vadības pavēles, lēmumi un citi dati, kas nav publiski, bet nav arī konfidenciāli.

Slepenas tikšanās ar Krievijas izlūkdienesta pārstāvjiem notikušas tikai Krievijā vai citās ārvalstīs, ievēroti arī citi īpaši konspirācijas pasākumi.

Apsūdzētie regulāri gatavojuši ar roku rakstītas atskaites par šo uzdevumu izpildi. Kopumā konstatēti vairāk nekā 35 gadījumi, kad nodota šāda rakstura informācija.

Lieta izskatīta slēgtās sēdēs. Abi notiesātie savu vainu atzinuši.

Prokurors viņiem pieprasīja piespriest sešu gadu cietumsodu.

Tiesas spriedumu var pārsūdzēt apelācijas kārtībā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu