Gruzijas opozīcija gatavojas turpināt Krievijas politiķa runas izraisītos protestus (9)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Gruzijas opozīcijas līderi piektdien paziņojuši žurnālistiem, ka vakarā plānota kārtējā protesta akcija pie parlamenta ēkas.

"Akcija būs pilnībā miermīlīga un sāksies plkst.19. Pēc notikušā procesu apstādināt vairs nav iespējams," paziņoja viens no partijas "Eiropeiskā Gruzija" līderiem Giorgi Bokerija.

Viņš norādīja, ka divas trešdaļas ceturtdien pie parlamenta sanākušo bija miermīlīgi noskaņoti, bet tieši viņi visvairāk cieta. Tbilisi ielās ceturtdien bija izgājuši aptuveni 10 000 cilvēku.

Piektdienas naktī policija izklīdināja opozīcijas protesta akciju, kurā tika pieprasīta Gruzijas parlamenta spīkera Iraklija Kobačidzes, iekšlietu ministra Giorgi Gaharias un Gruzijas Drošības dienesta vadītāja Vahtanga Gomelauri atkāpšanās.

Izklīdināšanas laikā cieta vairāki desmiti cilvēku abās pusēs, no kuriem daļa nogādāti slimnīcā, bet kāds žurnālists zaudējis aci. Demonstrantu izklīdināšanai policija izmantoja asaru gāzi, ūdensmetējus un gumijas lodes.

Kā liecina Gruzijas Veselības Aizsardzības ministrijas informācija, protesta akcijas izgaiņāšanas laikā cietuši 69 cilvēki.

38 no cietušajiem ir policijas darbinieki, bet pārējie – protesta akcijas dalībnieki.

Vietējie mediji vēstīja, ka protestus izsaukusi Krievijas parlamentāriešu delegācijas vizīte, kuras laikā reliģiskiem un politiskiem jautājumiem veltītās sanāksmes vadību Gruzijas plenārsēžu zālē pārņēmis Krievijas Valsts domes delegācijas pārstāvis.

Krievijas komunistu deputāts Sergejs Gavrilovs uzstājās Starpparlamentārās sapulces par pareizticību ikgadējā sanāksmē. Šī starpparlamentārā sapulce ir forums, kurā piedalās parlamentu deputāti no valstīm, kur galvenā reliģija ir pareizticība.

Tas izsaucis opozīcijas sašutumu, un tā aicinājusi pilsoņus iziet ielās.

Opozīcijas atbalstītāji pulcējās pie parlamenta ieejas un mēģināja iekļūt tajā, bet policija viņus atturēja.

Gruzijas mediji arī ziņo, ka protesta akcijas dalībnieki esot ieradušies arī pie Gruzijas valdošās partijas "Gruzīnu sapnis – demokrātiska Gruzija" biroja, kur sadedzinājuši vairākus karogus ar partijas emblēmu.

Nekārtību laikā Gruzijas televīzijas kanāli vēstīja, ka ielās nav opozīcijas līderu un demonstrantu rīcību neviens nekontrolē.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu