Britu politiķim pārmet spēka pielietošanu pret "Greenpeace" aktīvisti (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: kadrs no video

Vides aktīvistu organizācija "Greenpeace" apsūdzējusi Lielbritānijas Ārlietu ministrijas valsts sekretāru Marku Fīldu par uzbrukumu, kad Konservatīvās partijas politiķis vakariņu laikā Londonas mēra rezidencē ar spēku aizvedis klimata pārmaiņu aktīvisti.

Incidents tika nofilmēts un video redzams, kā Fīlds uzrunā aktīvisti, kad viņa dodas finanšu ministra Filipa Hamonda virzienā, piespiež viņu pie kolonnas, tur aiz kakla un izved no telpas, turot aktīvistes rokas aiz muguras.

"Greenpeace" aktīviste Arēba Hamida pauda "šoku par videomateriālu, kā ievēlēts parlamenta deputāts un valdības pārstāvis uzbrūk vienai no mūsu miermīlīgajām protestētājām".

Fīlds televīzijas kanālam ITV pauda dziļu nožēlu par savu rīcību, sakot, ka "apjukumā daudzi viesi saprotami jutās apdraudēti, un tad viena no protestētājām steidzās man garām uz augstāko amatpersonu galdu".

"Nebija drošības dienestu, un es sekundes simtdaļā no sirds satraucos, ka viņa varētu būt bruņota," viņš paskaidroja.

Ārlietu ministrijas valsts sekretārs vērsies Valdības kancelejā ar lūgumu sākt izmeklēšanu.

Leiboristu deputāte Džesa Filipsa videoierakstu raksturoja kā briesmīgu, bet viņas kolēģe Dauna Batlere aicināja Fīldu atcelt vai atstādināt no amata.

Savukārt Konservatīvās partijas deputāts Pīters Botomlijs paziņoja, ka "sieviete acīmredzami mēģināja radīt traci" un "lielākā daļa skatītāju teiks, ka ir labi, ka viņai tas neizdevās".

"Greenpeace" vēlāk paziņoja, ka pasākumu traucēja 40 tās aktīvistes. Aktīvistes bija tērpušās sarkanās kleitās ar lenti pār krūtīm, kuru rotāja uzraksts "Klimata ārkārtas situācija".

Hamonds Londonas mēra rezidencē uzstājās ar tradicionālo runu par valsts finanšu stāvokli.

Finanšu ministrs savu runa sāka, par protestu sakot, ka "ironiski, ka tieši šī valdība tikko kļuva par pasaules līderi, apņemoties līdz 2050.gadam panākt oglekļa dioksīda izmešu neitralitāti".

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu