No Rīgas zoodārza uz Serbiju dosies divi pavasarī izglābtie roņi

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Divi pavasarī uz Rīgas zoodārzu atvestie un izaudzinātie pelēkie roņi šodien dosies ceļā uz Belgradas zoodārzu Serbijā, informēja zoodārza pārstāvis Māris Lielkalns.

Roņu meiteni 27.martā novārgušu atrada Jūrmalā, savukārt roņu puisis 7.martā tika atrasts pludmalē pie Tūjas.

Drīzumā uz Ukrainu dosies vēl divi ronēni, bet atlikušajiem būs lemts atgriezties Baltijas jūrā, mērojot ceļu uz Ventspils ostu un tad vismaz 15 kilometrus uz kuģa klāja līdz nonāks ūdeņos, kur nav zvejnieku tīklu.

Kā norāda zoodārzā, no vairāk nekā 20 šopavasar uz zoodārzu atvestajiem ronēniem šobrīd izaudzēti 12, kopumā tiem izbarojot 2520 kilogramus siļķu un 220 kilogramus reņģu.

Daudzu ronēnu dzīvības neizdevās izglābt, jo suņu vai lapsu kodumu brūces bija pārāk dziļas un nedziedināmas, vai arī dzīvniekiem bija kādas iedzimtas patoloģijas un slimības. "Vēl šobrīd trīs roņu veselības stāvoklis prasa pastāvīgu veterinārārstu uzraudzību un aprūpi, bet karstais laiks apgrūtina gana zemas ūdens temperatūras nodrošināšanu ronēnu pārapdzīvotajos baseinos un, tātad, paaugstinās infekciju izplatīšanās draudi," skaidro zoodārzā.

Kā norāda Lielkalns, zoodārzā izaugušo ronēnu izlaišana jūrā, tos iezīmējot ar īpašām zīmēm, tiek praktizēta jau daudzus gadus, taču šogad ir nodoms trīs zoodārzā izaugušos pelēkos roņus jūlija beigās, pirms izlaišanas jūrā, apgādāt ar satelītraidītājiem, lai sekotu to tālākajām gaitām brīvībā.

Kā norāda zoodārzā, raidītāju iegādei tiks izmantots Ausmas Legzdas-Legzdiņas ziedojums, kas gan sastāda tikai pusi no vajadzīgās summas.

"Trūkst vēl 3000 eiro. Tātad, "vēl viena vieta uz kuģa ir brīva..." un joprojām meklējam partnerus, mūsuprāt, ļoti interesanta projekta realizācijai," pauž pārstāvji.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu